E greu să nu fiu subiectiv când vorbesc despre mother Austria, cea care prin bunăvoința cu care și-a căștigat un loc aparte în inimile europenilor încă de pe vremea lui Motzart sau a prințesei Sissi, m-a căștigat ca și turist obișnuit de peste 10 ani.

În Austria am urcat în premieră pe schiuri, apoi pe snowboard, am mers pentru prima dată la un concert de Crăciun și recunosc că aș repeta experiența anual, m-am plimbat pe străzile Vienei în caleașcă, ca pe vremuri, am cântat colinde la Tărgul de Craciun, am lenevit în cele mai prietenoase spa-uri și aș putea enumera multiple alte experiențe trăite prin diverse colțuri ale tărâmului austriac.

Însă de departe, gustul aristoctației, bunului gust împletit cu modestia specifică acestui popor l-am trăit cel mai intens în Viena. Anul acesta, din păcate nu mi-am asezonat în portofoliul de turist profesionist o vizită, încă, însă Austrian Airlines s-a găndit să aducă gustul vienez la noi și să familiarizeze iubitorii de cafea cu ceea ce a devenit din 2011 parte a patrimoniului UNESCO. 

Încă de la sfărșitulul secolului al 17-lea vienezi au inaugurat prima cafenea, loc de întâlnire al marilor compozitori, scriitori sau pictori. Inspirați probabil de prezența elitei artistice, praparatorii de cafea au dat frâu liber imaginației creând rețete unice și aducând pe mesele acestora arome ce au ajuns la fel de celebre ca și operele consumatorilor, ridicând astfel cafeaua la rang de instituție culturală. Așa cum vorbim acum de Mozart, Beethoven, Josef Strauss Arthur Schnitzler, Gustav Klimt sau Egon Schiele, o parte dintre cei care au apreciat atmosfera cafenelelor, căutăm acum aromele Wiener Melange, Franziskaner, Einspänner, Maria Theresia sau Fiaker atunci când avem în față o cafea vieneză.

Ce spun austriecii că au în comun toate aceste specialități este acel sentiment special de apreciere pe care fiecare îl are atunci când degustă o cafea bună. Așa că, pentru că cei care doresc să guste, deguste, învețe să prepare rețete autentice ale cafelei vieneze, pop up store-ul deschis la Beans&Dots devine gazda celebrei companii aeriene Austrian Airlines care transformă o parte din spațiu într-o cafenea tipic vieneză, în perioada 5-11 decembrie. 

Ce se întâmplă aici? E simplu: în timp ce un barista austriac prepară rețete tradiționale de cafea, cei care calcă pragul Cafe Viena, pot încerca snacks-urile și produsele speciale de patiserie vieneză. Pe lângă toate acestea, la Café Viena, la Beans&Dots, doritorii pot participa la workshop-uri susținute de barista, învățând astfel cum să prepare cocktailuri din cafea sau pot participa la o tombolă, pe microsite-ul campaniei, cafea.austrian.com și pot primi cafele gratuite la Café Viena sau pot avea șansa de a câștiga premii exclusive, cum ar fi o călătorie unică cu Austrian Airlines la Viena, bilete de avion sau un set de valize premium Austrian Airlines. 

Și chiar dacă premiile nu vor aparea în brațele tuturor, poate că merită aruncat un ochi și pe siteul Austrian Airlines, căci cele peste 130 de destinații la nivel mondial, având Vienna International Airport ca hub, pot inspira în alegerea unei noi destinații de vacanță sau poate inspiră la un cadou de Crăciun, căci în România, Austrian Airlines oferă zboruri directe din Bucureșt, Sibiu și Iași către Viena. 

Spor la cafea!