Nu știu dacă ți-a venit vreodată ideea de a-ți vizita țara la pas dar se pare că niște oameni s-au gândit că poate ai vrea. Și au creat unul dintre cele mai frumoase trasee, un drum a cărui scop este descoperirea de noi personaje, povești și locuri, care pot îmbogăți și vindeca sufletul și mintea călătorului.

Drumul unește Putna cu Drobeta Turnu Severin, te trece prin 5 zone și se poate accesa după bunul plac: picior, bicicletă și, de ce nu, călare. Traseul a fost creat să fie cât mai accesibil cu putință, atât de sportivi-maratoniști, cât și de cei care nu reușesc mai mult de 10000 de pași pe zi.  Cei 2000 de ani de istorie pot fi accesați după propriul plac, de la Dunăre spre Moldova, segmentat, tot odată sau doar pe bucăți. 

Cum ar fi să vizitezi cea mai lungă expoziție de sculptură din țară?

Pentru cei 1400 de kilometri au fost folosite 1400 de borne. Dar nu orice bornă, ci sculpturi în andezit, o rocă vulcanică rezistentă, adevărate opere de artă menite să funcționeze atât ca reper cât și ca tokernuri pentru drumeț. Sculptori români sau străini și-au etalat talentul realizând, poate cel mai lung muzeu în aer liber. 

Bornele au fost scoase la vânzare, prețul fiecăreia reprezentând realizarea a 10 kilometri de traseu. 

Unul dintre cele mai bine realizate ghiduri din lume

Pe site-ul oficial ești învitat să descarci și să citești ghidul Via Transilvanica înainte de a purcede la drum. Este, după mine, o adevărată lucrare de doctorat realizată de cei care au pus la punct acest traseu, care s-au izbit de problemele și rezolvările lor pe propria piele; ce cuprinde informații importante despre toate etapele de pregătire pentru parcurgerea acestui drum, infrastructura traseului (etapele de parcurs, modalitățile de semnalizare și marcare, hărți, locuri de cazare, locuri critice, echipament etc., comportamentul adecvat pe parcursul traseului și alte recomandări (n.VT)

Deși este redactat pentru Via Transilvanica cred că regulile și paginile de început sunt utile oricui vrea să se aventureze și în afara acestui traseu. Reguli de bun simț, bine structurate, cu lecții clare.

Cine, cum, când?

Via Transilvanica este un proiect foarte amplu realizat de Asociației Tășuleasa Social un ONG din Pasul Tihuța, județul Bistrița‐Năsăud, care desfășoară acțiuni cu caracter educațional, social, de mediu, cultural s.a.m.d. Iar după 20 de ani de acțiuni și activități ce au adunat Campanii de împăduriri, Ziua Voluntarilor Mici, Școala de Mers Pe Munte, Pădurea Pedagogică, ideea VT este continuarea cumva firească a oamenilor de la Tășuleasa Social (Sau „Tășu”, pe scurt), care sunt conduși de frații Alin și Tibi Useriu. 

''Am fi putut să facem de banii ăștia o Catedrală. Am ales să facem o catedrală presărată pe 1400 de kilometri'' - Alin Ușeriu

Rămâi speachless. Este despre istorie, bariere, viziune, umanitate, sârg, lecții de viață, cultură, artă, natură. Rezistența în timp. Armonie. Lucruri frumoase făcute de oameni, pentru oameni. 

Cu oameni ca Alin și Tibi ca punct de sprijin, chiar cred că poți muta pământul. 


ViaTransilvanica a fost vizitată cu ocazia

 


Green Partner: Autonom

Alimentat de: MOL România
Tehnologizat de: Server Config
Pornit de: VARTA xEV
Susținut de: Pago