Când Absolut mi-a trimis invitația am respirat greu. Știam că n-am să pot ajunge acasă pentru festival, dar mai știam că e păcat ca invitația să nu ajungă la cineva care și-o dorește. Am pus la cale un mic concurs de asumare a unei responsabilități și am dat peste cineva serios, cu cuvântul la el.

Codruța Milionean. Om de milioane, aș zice.

Am cerut câteva poze și niște vorbe de la fața locului, după. Mi-a trimis aseară acest mail, iar, cu acordul său, îl atașez integral.

Untold 2016 via Codruța


Untold este abia la cea de-a doua lui ediție, dar a atras o mulțime de oameni atât din țară cât și din străinătate. Din punctul meu de vedere este un competitor puternic pentru alte festivale de acest tip din Europa, precum Tomorrowland sau Ultra și își merită titlul câștigat de Best Major Festival 2015.

În timp ce stăteam la rând pentru a-mi ridica brățara de festival (ce ulterior mi-a devenit breloc), un cuplu de turiști elvețieni mi-a spus că ei au deviat de la programul pe care îl stabiliseră pentru călătoria lor prin Europa, doar pentru a veni aici. Cortul în care se schimbau abonamentele în brățări era suficient de mare și avea suficienți membri din crew pentru a facilita procesul, iar sistemul a fost gândit în așa fel încât cei cu bilete pe o zi, minorii sau cei cu abonamente VIP nu trebuie să împartă aceeași coadă cu cei ce au abonamente standard. Personal am așteptat doar 18 minute, în condițiile în care în fața mea se aflau mai mult de 100 de persoane.

Primul contact cu festivalul l-am luat spre dupa-masă. Intrarea atât atunci, cât și în restul zilelor s-a făcut repede, existând suficiente porți la intrarea principală. Jumatate din parcul central și majoritatea împrejurimilor stadionului și a sălii polivalente au fost închise pentru a transforma incinta în ceea ce eu pot numi un mic orășel. Plin de standuri și tarabe, fiecare fesivalier putea găsi un loc în care să își petreacă timpul atunci când nu erau concerte sau în caz că avea nevoie de o pauză. O mulțime de brand-uri și-au instalat zone de relaxare cu hamace, bănci sau mese. Ceea ce mi-a atras atenția pe lângă toate acestea au fost scena pe care cei de la H&M au creeat-o pentru ca participanții să poată simți senzația oferită de stage diving prin aruncarea într-o groapă cu bile de plastic și un stand de karaoke. De asemenea, lumile proiectate în cadrul jocului online Loonia, al celor de la Absolut, au putut fi experimentate la Untold într-un spațiu special creat de aceștia.

Untold 2016 via Codruța
Mâncarea a fost diversificată, existând câte ceva pentru toate gusturile. Din punctul meu de vedere merită menționate kebasm-urile de la Calif, burgerii de la Marty, dar și tradiționalul langos unguresc cu topping dulce sau sărat. Pentru toate acestea s-a putut plăti prin sistemul bazat pe plata contactless pus la punct de Banca Transilvania. Mi se pare o idee foarte bună, pentru a nu avea grija banilor cash sau a cardului personal, dar și pentru că plata se face rapid fără a pierde timpul cu numărarea restului sau a introducerii pin-ului. Fiecare participant putea să opteze pentru un card (sumă pre-încărcată 95 lei) sau o brățară cu RFID, fiecare din ele putând fi alimentate ulterior cu orice sumă la unul din credit point-urile din perimetrul festivalului. Sold-ul putea fi verificat după plată, sau oricând prin aplicația Festipay, aceasta din urmă fiind metoda preferată de mine, deoarece nu era nevoie să țin minte mereu soldul. Cei care au avut nevoie să iși retragă banii rămași au putut face acest lucru oricând pe perioada festivalului, dar și luni.

Untold 2016 via Codruța
În ceea ce privește artiștii anuntați nu pot spune că am fost dezamagită. Atmosfera a fost incredibilă la oricare din cele zece scene amenajate. Nouă din ele erau în perimentrul festivalului, iar una în piața Unirii, aceasta din urmă având acces gratuit. Incinta sălii polivalente amenajată de Telekom a fost transformată în ceea ce mie mi-a dat senzația de club atât prin aspect cât și prin genul de muzică, dar a ieșit în evidență datorită scenei ovale formată din mai multe ecrane așezate în trepte pe care erau proiectate divese imagini. La cele șase scene din parc gaseai mereu oameni care se bucurau de muzică și dansau atunci când un DJ se afla acolo. Totuși am fost cel mai mult atrasă de main stage. Organizatorii au transformat Cluj Arena în Ursus Untold Arena. Aceasta a fost gândită, atât prin decor cât și prin imaginile ce se afișau la începutul fiecărui concert, pentru a da participanților senzația că se află pe un tărâm magic, de poveste, iar sonorizarea și luminile au fost excelente. Fiecare artist ce a concertat aici a făcut un spectacol senzațional în felul lui. Headlinerii Tiesto, Dimitri Vegas & Like Mike, Hardwell, Armin van Buuren și Martin Garrix au mixat cu stadionul plin. Pe lângă cei cinci, m-au făcut să mă ridic în picioare și Nervo, Fedde Le Grand, Dannic, Galantis, Tujamo, twoloud, W&W, Afrojack și Lost Frequencies. În ceea ce îi privește pe cei de la twoloud, merită să menționez faptul că au compus imnul festivalului, iar acesta împreună cu videoclipul ce conține imagini de anul trecut îmi dau instant o stare de bine. Dar lasând toate acestea la o parte, cea mai impresionată am fost de show-ul lui Armin van Buuren.

Dintre toți, și-a început spectacolul cu cel mai numeros public. În ceea ce mă privește, nu am mai văzut atât de mulți oameni entuziazmați și emoționați adunați în același loc. Întraga arenă a fost plină în așteptarea lui, atât pe gazon cât și în tribune, unde oamenii au stat inclusiv pe scări, iar după ce a mixat timp de mai bine de patru ore, răsăritul l-a găsit tot acolo în fața unei mulțimi ce dansa și cânta inclusiv în tribune. E destul de comun ca publicul să fie impresionat de un artist, dar e senzațional când artistul din fața ta e impresionat de public și mărturisește că a fost petrecerea lui favorită dintre toate cele la care a participat anul trecut și dupa ceea ce am vazut cred ca v-a simți la fel și anul viitor despre cea de acum.

Festivalul Untold s-a încheiat luni dimineața cu focul de artificii si cu reprezentația lui Ummet Ozcan. Pe tot parcursul celor patru zile am fost cuprinsă de o energie pozitivă și de emoții ce doar la un asemenea spectacol le poți trăi, iar în ceea ce mă privește sunt nerăbdătoare să revin anul viitor și sunt mândră că orașul meu natal găzduiește un eveniment de o asemenea amploare.

via UNTOLD

 

p.s uite că mai sunt oameni de cuvânt. Via ABSOLUT & Calif, Codruța, îți mulțumesc.