Seara de duminică a zilei cu numărul 6 ne-a purtat la PATIO at the Margi, restaurantul cu o stea Michelin.

Amplasat într-o terasă frumoasă, cu doar 9 mese, restaurantul nea oferit în exclusivitate pentru o zi de duminică o gamă de degustare cu preparate gourmet, sub forma unui meniu amplu, format din 12 preparate. Experiența s-a întins pe mai bine de 5 ore, sub atenta baghetă a chef-ului Panagiotis Giakalis și a colegului său pastry chef Manolis Sthitos.

Dar eu sunt aici pentru a vorbi nu de preparate, ci de vinurile servite. Care au fost 5 la număr.

Să purcedem!

1. Domaine Karanika Extra Brut Cuvée Speciale 2022 – Xinomavro cu 10% Assyrtiko

 

Un spumant metodă tradfițională din nordul Greciei, respectiv macedonia, Amyntaio.

Fresh și acid, demn de un spumant din zonă rece, 12 luni pe drojdii. Cu un atac citric perfect pentru pairingul folosit a sosit cu note de pâine ascunse în spatele unor valuri mici de fruct proaspăt verde, și cu ceva căpșuni. Perlaj fin, un mousse demn și un finish revigorant.

 

2. Assyrtiko Wild Ferment by Gaya

Un alb pe care trebuie să-l tratezi ca pe un roșu.

Soiul originar din Santorini, acest Albariño al Spaniei sau Grüner Veltlinerul Austriei (după  Joanna Simon – Decanther Greek Assyrtiko Expert’s) vine făurit după o selecție atentă a unor vii din satul Pyrgos, fapt care îi accentuează mai abitir profilul aromatic. În pofida unei zone aride, păstrează o puternică structură acidă.

După o fermentare de 12 ore a mustului pe pielițe la o temperatura controlată de 10 grade, o parte din must este mutat în baricuri de stejar american, francez și salcâm. Temperatura este lăsată să se ridice normal, fermentația sub propriile familii de drojdii naturale fără nici o altă intervenție tehnologică modernă. Căutându-se profilul adevărat al vinului sub propria drojdie și având în vedere că în fiecare tanc sau baric lucrurile diferă, finalul fermentației obligă spre o selecție super atentă a vinurilor care să ofere spectacolul perfect al acestui soi. Un fel de alegere pe sprânceană.

Mineral, floral și citric deopotrivă, a adus note de salcâm, coajă de portocală și lime zest. Clar purtându-se ca un roșu s-a dezvoltat frumos în pahar după o ușoară încălzire, astfel încât să facă pairingul perfect pentru preparatul ales. 

3. Agathoto – Kir-Yianni rose 2022

Un Xinomavro bățos, cutezant și sobru. M-a frapat acest rose întrucât contravine trendului popular al roseurilor fresh și proaspete. Făurit dintr-un fruct de plantație tânără, tot în nordul Greciei, Naoussa Valley, PGI Macedonia, roseul servit a scos în evidență trimiterile acestui strugure negru și acid (Xino- acid, Mavro-negru; mavrud’much?) la Nebbioloul italian sau Pinot noir-ul franțuz. Un rose bold, acid, puternic și echilibrat. Gastronomic. O coincidență frumoasă a faptului că via e plantată pe o arie cu numele Gastra, de aproape jumate de hectar, la un 200 de m altitudine unde este mai ferită de incidențe climatice.

Struguri culeși manual, o parte selecționați boabă cu boabă, o parte trimiși la stoarcere sub forma întreagă. Fermentație efectuată în baricuri și budane de lemn de 10 hL, apoi o maturare vreme de 10 luni în tonneaux-uri de 10k L. 

Vinul are o culoare intensă, somon like. Ierbos, puternic aromat, cu ansamblu de lavandă, cimbru și violete pe nas, gustul adăugând pe lângă aciditate și o salinitate specifică. Măsline negre amestecate cu fruct copt de vară, piersică și măr, acoperite de o ușoară senzație de caramel. Intens și frumos, a avut dublu rol pentru preparatele alese, la primul oferind aciditate la al doilea corpul. 

Surprinzător pentru un rose cu caracter ca un font îngroșat. Probabil de unde și numele, agathoto, parte lemnoasă îngroșată, recte spin.

4. Xinomavro Reserve Vieilles Vignes Single Block “Barba Yannis” – Alpha Estate Ecosystem

Pentru roșu s-a rămas tot pe nordul Greciei, tot la acidul negru. Dar pe o selecție parcelară diferită și, evident, alt producător. Struguri adusi de pe o vie cu expunere nord-vestică, cu fața la munții Voras, de pe o plantație din 1919. Etate, tată! 

Xinomavro Reserve Vieilles Vignes Single Block “Barba Yannis” - Alpha Estate Ecosystem

Un vin al cărei fermentații parvine după o stoarcere ușoară, un contact al pielițelor foarte gentilă. Flora indigenă este selectată de pe o zonă anume iar fermentația se face cu o ușoară creștere a temperaturii în timpul celor 24 de luni de batonaj. Lemn franțuzesc de tonelăria Allie Jupilles, nefiltrare si netratare înainte de îmbuteliere, o maturare la sticlă vreme de 12 luni înainte de piață. Sounds like Selene or La Stejari. 

Negru intens cu reflexii rubinii. Nas complex, frumos, deschis pe zona roșiilor uscate, magiun de fruct negru, spices, cicoare și cireșe negre. Elegant și prezent de la primul nas, cu un corp plin de falduri de prune, note erbacee, vanilină și tutun. Taninuri bățoase, aciditate mare, alcool prezent dar bine împachetat. 

A făcut o excelentă treabă alături de mielul servit.

 

 

5. Mavrodaphne și Corinth Currant,  Chortais 2009 – Mercouri Estate

 

Desertul ne-a purtat spre Peloponez, sub forma unui vin dulce servit pentru cele 3 salve de preparate. 

Un vin de desert extraordinar de interesant, cu 2 struguri ușor desidratați la soare de la producătorul aflat la a 5-a generație, Mercouri-Kanellakopoulos din Korakohori. 

Metodologia folosită pentru acest vin este cea a  întreruperii repetate a fermentației mustului prin reducerea temperaturii. După finalizare vinul este transferat în butoaie de stejar franțuzesc și păstrat vreme de 8 ani înainte de îmbuteliere. O adevărată probă de răbdare. 

De un rubin strălucitor la culoare, note clare de învechire, arome bogate și catifelate, s-a înfășișat cu un parfum de vișină și cicolată, baton cu rom, prune și caramel. Un corp solid, armonios, bine structurat. Corpolent dar cu taninuri șlefuite, delicate și un post gust de alune-n ciocolată, cu nuci prăjite. 

Producția anuală este de aproximativ 1.900 de sticle. Zahărul rezidual este de 110gr/l. Potențialul său de îmbătrânire este de peste 15 ani. 

Un excelent pairing pentru bogăția din farfurii, mai ales pentru ultimul desert, cel cu trufe și ciocolată. 

Mignardises

O experiență excelentă cu vinuri de poveste mulțumită proiectului:by

Green Partner
BT Leasing

Assistance Partner
9695

Presented by
PPC blue
DKV
Server Config