Ieri s-a încheiat cu succes a 3-a etapă a BARMANIADEI 2013. Mi-a plăcut mult mai mult pentru că a fost dedicată sommelierilor. Concurenții, în număr de 15 au trecut prin 4 probe: teoretică, analiza senzorială a vinului, porționarea în 10 tulipe de șampanie a unei sticle întregi sau decantarea vinului, iar spre final, sabrarea.

Sabrarea e unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase momente, pentru că e pe cât de simplu, pe atât de tricky și, de ce nu, periculos.

O sabrare reușită presupune mai întâi o manipulare corectă a spumantului folosit. Aici, având de lucru cu o șampanie adevărată lucrurile au stat și mai și. O sticlă are în interiorul său captive între 4 și 6 atmosfere iar acestea fac ca dopul să țâșnească cu aproape 40 de km la oră.

Pentru sabrare e recomandat ca sticla să stea mai bine de câteva ore la frigider, iar după ce a atins cele 4, 5 grade, ușor, adusă pe masa tăierii.

Sabrarea presupune un gest simplu, cursiv, elegant, de a îndepărta inelul, dopul și siguranța cu ajutorul unei săbii de decor (decor pentru că sabia cu care se operează nu are tăiș). După ce se înlătură capișonul, lama se plimbă de-alungul sticlei spre capăt parcurgând sudura longitudinală. Cu un gest ferm poți reuși din prima, asigurându-ți audiența de un show frumos.

Mare atenție: nu e cazul s-o faci când te simți ca mutul mai voinic. Cele 47 de milioane de bule de gaz, te pot aranja fie pe tine, ‘mare’ profesionist, fie pe te miri cine din audiență.

Barmaniada continuă. Ne revedem pe 19 noiembrie la etapa de mixologie.