e textul pus pe această poză, poze, de fapt, care mi-au fost trimise de sora mea cu întrebarea: de ce diferențele astea de preț între aceleași etichete.

Păi chiar, de ce?

Mai întâi hai să vedem cine sunt jmeckerii? Căci sunt. Oameni de afaceri care au simțit rolul istoriei, marketingului, zonei, terroirului, strugurilor, etc, absolutul, dacă vrei.

Să luăm primul rând.

Chateau Latour.

78 de hectare în inima Bordeauxului, ținutul Cabernet Sauvignonului, ‘regele încoronat al strugurilor negri’, tăticul vinurilor roșii, etc, etc. Pe cele 78 de hectare s-au plantat strugurii ce ulterior vor deveni Grand Vin, convarietățile Cabernet Sauvignon, Merlot (18%), Cabernet Franc și Petit Verdot. 47% dintre strugurii folosiți exclusiv pentru Grand Vin sunt pe parcelele de lângă turnul celebru, turn pe care-l vei descoperi pe etichetă.


Fu contruit prin 1620, după bătăliile dintre britanici, franceji, nebuni și alții. Bătăliile între cele doua nații se pare că rămân în istoricul geografic, pentru că, la 300 de ani distanță, Latourul este cumpărat de o casă britanică de vânzări de băuturi cu sediul la Bristol, cu 140 de milioane de lire sterline. Allied Domecq ajunge ulterior la Pernod Ricard, dar înainte, vinde. Cu fix 110 de milioane de euro către Francois Pinault, miliardar, deținătorul unei corporații. Lumea cică a râs atunci, dar la 20 de ani distanță numai valoarea terenului a crescut de 20 de ori. Acum nu se prea mai râde, ci se-nghite-n sec.

Vorba lui Duță: uh, ah, diridiridam, tara-ra-ta cifre, cifre..

Și totuși, de ce prețurile astea pe ani?

Latour are 3 etichete: Grand Vin, vii de 60 de ani, aflate lângă Enclos (turnul). Gravettes, Sarmentier, Pièce de Château… astea sunt numele dealurilor/viilor care dau vinului amprenta inegalabilă. Aici dacă pe dealul estic am cu 30 de minute mai mult soare ca pe celălalt, socot că e mai productiv, nu neapărat cantitagtiv, ci calitativ. Și atunci îl treci la categoria up. Așa e la ‘franceji’ (n.m.). Cabernet Sauvignon și Merlot, 75%, 20% și resturi neamintibile de Cabernet Franc și Petit Verdot. Prima etichetă are 100 de mii de sticle anual.

A doua, Le forts de Latour. Proporțiile stau altfel, CS 70%, Merlot 30%, 145 de mii de sticle. Se vinde de prin 1966 și a ajuns la același nivel cu Grand Cru Medoc. Cam ca Smiley, Justin Timberlake (said no one ever).

A treia, și ultima, e un vin mai lejer achiziției, destinat restaurantelor cu ștaif, Pauillac de Latour, cu 50 de mii de sticle anual.

Latourul se vinde conform anilor. Anul bun miuța face, ani din care, corelarea factorilor pedoclimatici, înseamnă creșterea la bursă a companiei, prețuri și achiziții mai lesne de făcut. Vinificatorii știu ce să facă, planta își face treaba, vinurile sunt ca și vândute. Doar că la coada celor 100 de mii de sticle din Grand Vin sunt restaurante celebre, case de achiziție, intermediari, case de licitație, s.a.m.d.

De unde și diferența de prețuri. Să luăm de exemplu anul 2005:

The 2005 vintage will undoubtedly be remembered for the pronounced lack of water that accompanied the whole production cycle up to the harvest and the exceptional weather conditions throughout the growing season, from budbreak to the harvest. The year was historically dry which normally leads to the vines exhibiting acute symptoms of stress and halts in the ripening process, but in 2005 this adversity was resisted. With generally hot, sunny weather, the 2005 vintage took form in exceptional conditions which without doubt contributed greatly to the birth of an exceptional vintage. The dry weather with gentle winds that persisted until the harvest resulted in a massive concentration of the juices in the grapes by evaporation. The harvests took place from 26 September to 6 October.

Apoi, când citești ratingurile greilor mondiali ai domeniului, de la Parker la Jancis Robinson, de la revistele Wine&Spirits, Wine Entousiast, Wine Spectator etc și vezi ratinguri de la 98 de puncte la 100, lucrurile stau și mai bine. Și parcă te mai dumirești..

100 points Wine & Spirits

 How rare to confront a wine of this inner strength and perfect form. Grown at a 116-acre vineyard at the southern border of Pauillac, some of the vines now reaching 100 years of age on a gravel bar overlooking the Gironde, Latour harvests Cabernet Sauvignon with natural power. I could describe it as colors, from glistening ruby to purple-black then back to scarlet tannins that vibrate in red. Or just the pure, unadulterated flavor of black currant, unformed as a child is unformed, beautiful as a child is beautiful. However I might describe it, the wine is stronger than I am and will outlast me by decades. This is the most provocative and most brilliant Latour I have tasted on release.  (10/2008)

Jancis Robinson

 Mid to dark ruby – a less impenetrable colour than I would have expected. Savoury, meaty nose. And then some unexpectedly polished tannins. This is far from the monster you might expect from the combination of property and vintage. Quite readable and fine. Quite a surprise. Marked acidity. The building blocks are there but they have yet to be put together. (18/20 points)  (1/2015)

98 points Robert Parker’s Wine Advocate

 The 2005 Latour (87% Cabernet Sauvignon and the rest Merlot and Petit Verdot) is a spectacular effort from Château Latour. It has an inky plum/purple color and a gorgeous nose of graphite, crème de cassis, and floral notes with some forest floor in the background. It is full-bodied, super-concentrated, and for my taste, probably one of the two or three most intense, rich, and complex wines of the entire Médoc. The wine has great texture, purity and a finish of close to 40 or 45 seconds. The tannins are surprisingly sweet, even in this large-scaled, masculine wine. Drink it over the next 50+ years. (RP)  (6/2015)

Latour Grand Vin – 2005

De ce? Pentru că istorie, tradiție, calitate neîndoielnică an de an, pentru că se vrea și se poate.

#profudevin