Sunt cel mai fan brânză. Nu există moment din fiece zi în care să nu existe în frigiderul meu ceva legat de acest produs.

Am o stimă deosebită față de producătorii atât zonali cât și internaționali, deși, recunosc: prefer producătorii mai mititei, care dau o mai mare atenție produselor.

La invitația venită de la Panaitești am zis da dinainte de a termina de zis, cu evidenta întrebare: ce vinuri avem. La ce listă de brânzeturi se anunțaseră, eram extrem de curios. Vinurile, producție locală, soiuri majoritar autohtone. #DegustariAlese

Am avut două sortimente de branză grecească (Feta si Haloummi), 3 sortimente de brânză italiană (parmigiano Reggiano și parmigiano Grana Padano, plus Pepato (brânza artizanală siciliană cu piper).

Apoi 2 sortimente de branză românească (brânză de Nasal, brânză în pasta tare de capră și brânză în pastă tare de capră cu piper maturată) plus două sortimente de brânză franțuzească (Brie si Camembert). Producătorii locali au fost aduși prin amabilitatea Napolact și Elcomex.

Ca vinuri, WinePrincess s-a alăturat inițiativei cu 1 alb și 3 roșii. Riesling, Cadarcă de Miniș, Fetească Neagră 2014 și un cupaj de Cabernet Sauvignon cu Cabernet Franc.

Vinuri nu foarte corpolente (dat fiind căldura de afară), dar cu acidități șprințare, tanini fini, particularități diferite și postgusturi interesante. Nu aș vrea să spun ce anume s-a potrivit mai bine și cu ce pentru că acest lucru diferă de la om la om. Ce aș recomanda cu toată inima ar fi o degustare făcută între prieteni cam pe baza aceleiași rețete.

Feteasca Neagra Stonewine

Vinul provine de pe solurile stâncoase ale podgoriei Minis.

Este un soi specific românesc. Are o culoare roşu purpuriu, parfum plăcut, de prune si cirese amare, uşor condimentat, cu gust de ciocolata, paine coaptă cu un iz mentolat, taninuri catifelate şi gust de fructe de pădure. Se serveşte alături de brânzeturi condimentate (brânza artizanală siciliană cu piper a mers la fix), fripturi de miel sau de vită la o temperatură de 16-17 C.

Cadarca Stonewine 2012

Vin de o calitate superioară, cu culoare rubiniu deschis, strălucitor și foarte plăcut ochiului. Nas dominat de fructe roșii proaspete de pădure, cireșe negre și foarte multe condimente. Datorită învechirii în butoaie de barrique există ceva note afumate. Este un vin echilibrat în care după gustare se continuă linia nasului, iar la trup venind cu unul mediu. Un vin rotund, plăcut, cu o structura compacta. Echilibrul dintre aciditate, taninii fini si alcool este de invidiat. Finalul este mediu si puternic picant, caracteristic soiului. A fost plăcut mai de toată lumea.

Halloumi-ul, brânza aia care trebuie să scârțâie în dinți a fost preferata mea, iar ca părere personală am avut plăcerea de a o combina cu Rieslingul. Mi-a mers la suflet. Proaspăt cu o corpolență mult mai subliniată, bine integrat, mi s-a părut extrem de mineral și demn de o atenție sporită. 13%, cu note de fruct alb, citric, post gust mediu. Surprinzător.

Țin să le mulțumesc celor prezenți cât și tavernei Meze pentru seara specială. Aș pune-o pe repeat.