Zilele trecute, prin intermediul celor de la EthicWine, am ajuns la o degustare ViuManent, cilienele importate în țară de către Vinopolis Wines&spirits. Bună treabă.

În prezența vinificatorului și a directorului de export Christian Urzua.T, ne-am familiarizat cu noile sticle.

S-a început cu Viu Manent 2012 Secreto Sauvignon Blanc – frumos colorat, viu, auriu cu tente verzui și strălucitor. Vine cu un gust mineral și aciditate foarte mare, dur, fresh, ierbos, cu tente de grephfruit și citrice. Ardei gras verde. 13% alcool, pretabil la orice startup culinar. Fie, fructe de mare, dacă vrei. Un fade-out lent.

Al doilea pe portativ apăru Viu Manent 2012 Secreto Viognier – 85%viognier restul la secret. Auriu, tânăr, frumos, cu un prim nas de pară coaptă, puțină piersică. Fructat și parfumat, dulce pe nas dar totuși sec. 13,5%. La fel ca primul cât și ca toate cele care fac parte din aceeași gamă, sunt ambalate distinct cu etichete create de artista ciliană Catalina Abbott în mod specific pentru fiecare soi. Capac de capac, înfiletabil mai rar ca desfiletabil, că n-are sens să te chinui să-l uiți în dulap. Tre’ să-l bei tânăr, că iarna nu Viognier.

Cu al treilea Christian spera să ne surprindă. Viu Manent 2012 Secreto Malbec Rose. Nas proaspăt, delicat, căpșuni, culoare roz-trandafirie, are un gust puternic revigorant, plăcut, postgust lung, cu un fade-out destul de lent, impregnat cu arome de fructe de pădure, merișoare și cireșe. Bunuț dar nu m-am descoperit ca apărarea României sub asediul portocalei mecanice. Și parcă aș prefera unu dăDealMare.
Viu Manent 2012 Secreto Pinort Noir vine cu un roșu rubiniu puternic și cu un prim nas de mure, violete și căpșuni târzii. Coacăze. Întocmai ca nasul are un gust delicat, mediu, cu o amăreală specifică grephului roșu. Lung, ușor astringent cu o tipiciate usor ghicibilă din pricina acidității. Poate prea mare pentru in Pinot Noir.
Viu Manent Gran Reserva Carmenere – Carmenere96%, 3%Syrah, 1% Petit Verdot
Luat la ochi apare foarte limpede, roșu aprins, rubiniu, puternic strălucior. Nas de fructe negre de pădure, coacăze, piper și piele tăbăcită. Pe gust e  liniștit, prea puțin taninos, molcom și relativ scurt. Poate pentru că era deschis de prea puțin timp. Jupânii ziceau ca are un final lung, aș fi zis chiar lunguieț, dar poate pentru că deja papilele-mi erau în grevă japoneză.
Viu Manent Gran Reserva Malbec –  Malbec 96%, Syrah 3, Petit Verdot 1%
Malbecul cules intre 1 mai și 14, Petit-ul pe 20 aprilie. Fix! Nușce s-ar întâmpla dacă ăștia se trezeau mai târziu, ca și muncitorii de la Guiness, de au ars hameiu. Măcel?
Luat la ochi e de un spice-red, 100%. Adică roșu sângeriu, puternic, cu un nas de vișină coaptă. Complex cu un prim gust de fruct roșu, mure și piper roșu. Taninos, vivace, lasă un gust intens de vișină proaspăt și amplu pe post gust. Final lung.

Viu Manent Single Vineyard Syrah – Ei bine, la vinul ăsta strugurii sunt culeși manual între 13 și 15 aprilie. Frumos, rubiniu-violaceu, strălucitor.
Nas parfumat, puternic, cu iz de prune și afine. Gust elegant rotund, amplu, mure, afine, prună coaptă. Vine cu un atac mediu și persistent până spre final.

ViuManent e de găsit la Ethic Wine, Banu Antonache 55, Piata Floreasca, București.