Propunerea asta m-a pus pe ganduri.

Daca trece de Camera Derutatilor, asta inseamna ca incepand de undeva de la anul, o sa ascult voci romanesti peste filmele americane? Sau oricare altele?

“Fuck you motherfucker” / “ia mai du-te dracului, bai fraiere?”

“Are you all-right?! – Yes!”

“Ai patit ceva? / Nu! ”

Ideea in sine nu e extrem de proasta, insa pun pariu ca o sa se impiedice de niste treburi demne de rasu curcilor. N-avem scoala dublatului filmelor, cum n-avem scoli de sunet. Atata vreme cat nici in televiziuni, nici macar in filmul romanesc nu exista un sunet ca la carte, dublajele vor suna ca pasta.

Mergand mai departe putintel, dublajul filmelor se face destul de complicat. Dupa ce tragi vocea actorului ce traduce si interpreteaza textele, va trebui un mixaj ca la “cartea filmului”, cu muzica de fundal. Daca vrei sa o faci bine, iti ia timp. Mult timp! Iti trebuie niste urechi profesioniste, studiouri bune si maini potrivite. N-o poate face oricine. Si in nici un caz, nu cu galeata!

“Folosirea subtitrării introduce cuvinte noi care vor fi asimilate de populaţie. Aceste cuvinte sunt apoi folosite din ce în ce mai des în limbaj şi ajung să fie considerate ca termeni obişnuiţi. Din această cauză limba română se deteriorează, acest aspect conducând la afectarea identităţii naţionale” Io inteleg opinarea domniei sale Socaciu, mare iubitor de Almasane, dar dublajul filmelor n-o sa repare limba romana. Decat deloc!

Oricum solutia e tardiva. Poate trebuia facuta de prin anii ’90 cand puteai sa cresti odata cu tehnologia. Acu, hotararea asta nu va face altceva decat sa creasca download-ul de pe net si unicii pe vplay.ro

Daca totusi se ajunge la asta, niste mici studiouri zeloase o sa faca extrem de multi bani. Daca un traducator de filme ia in medie un 300 de euro pe film, iar munca sa dureaza cateva ore, la un dublaj de film, pretul se va duce spre 5-6 poate chiar 10k. Incearca sa iti inchipui “tanar si nelinistit” dublat de aici inainte. Cam cate episoade are? 😀

P.S. oare Socaciu stie vreun studio unde sa dublez si eu Benny Hill?