Concursul ajuns la a IX-a ediție s-a desfăşurat în avanpremiera Festivalului Naţional de Folclor STRUGURELE DE AUR şi înaintea culesul viilor, cel mai important eveniment din calendarul viticol. A avut loc în Cetatea ALbă Carolina, iîntr-un spațiu amenajat special pentru aceast concurs. Organizatorii au fost Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Organizaţia Naţionala Interprofesională a Vinului şi Consiliul Judeţean Alba.

În concurs s-au înscris 30 de producători din toate zonele viticole ale ţării, dintre care 27 au câștigat medalii. Din totalul numărului de probe, în numpăr de 173 ponderea a fost reprezentată de vinurile albe. Vinurile roze au fost o surpriză care pare să coincidă cu evoluția și percepția pieții vis-a-vis de aceste vinuri.

Vinurile albe au câștigat 30 de medalii de aur, cu punctaje între 87.67 și 85 puncte, cele roze 5 medalii de aur, iar cele roșii 6 medalii de aur și 16 de argint. Am avut șansa de a pune și eu osul în pregătirea concursului, bifând pentru orgoliul personal al 6-lea concurs.

Iată rezultatele mai pe larg:

Rezultate Strugurele de aur ediția IX-a, 2015

 

Rezultate Strugurele de aur ediția IX-a, 2015

Pentru restul rezultatelor un click aici (Rezultate SDA 2015)

Probele au fost secretizate şi codificate cu câteva zile înainte de începerea concursului, iar sistemul de notare va fi va fi cel practicat de Organizaţia Internaţională a Vinului cu puncte de la 0 la 100, numărul medaliilor neputând să depăşească 40% din numărul de probe înscrise.

Comisiile au fost compuse din: Mihai Baniță (LaCerta), Cristian Tudor, Florin Dănoaie, Rodica Părău, Mariana Mărginean, Georgel Costache, Delia Stătescu, Dorel Popa, Fernando Mihăilescu, Sorin Burnete, Diana Pavelescu, Adriana Nămoloșanu, Mihaela Boboc și Dorin Heroiu.

 

Ce este ADAR?

M-am întrebat de multe ori până să ajung să îi cunosc cine sau ce este această asociație.  Asociația Degustătorilor Autorizați din România este o persoană juridică, independentă, profesională și fără scop lucrativ, din care fac parte degustători de vinuri și băuturi alcoolice atestați și autorizați.

ADAR a constituit o școală de perfecționare a oenologilor și a celor ce activează pe filiera vitivinicolă, prin pregătirea unei programe moderne și permanent actualizată în domeniul senzorial, organizând periodic, în funcție de solicitări, cursuri ce se desfășoară de-alungul unei săptămâni, la sfârșitul cărora absolvenții primesc o diplomă ADAR de degustător pe diferite grade, în funcție de rezultatele testării finale : “Degustător”, “Degustător specialist” sau “Degustător expert”. Eu sunt încă în faza de început, dar nu mai e mult până departe 😉

Respectându-și obiectul de activitate, ADAR a structurat o succesiune de module cu caracter științific-aplicativ, respectiv un “pachet” de training capabil să asigure cursanților noțiunile de bază privind degustarea tuturor categoriilor de vinuri. Cursurile, care se desfășoară pe o perioadă de trei zile, sunt asigurate de cadre didactice universitare alături de specialiști în domeniu, s-au bucurat de un real interes, aici regăsindu-se pe lângă cei cu tangența în domeniu și pasionații de vinuri; la absolvire, cursanții intră în posesia unei diplome de “Inițiat în arta degustării”.

Cam asta a fost.

Nu ne rămâne de băut decât de făcut. Pardon, invers.