Nu demult ridicam la fileu inițiativaA FI vecin bun”, prin care AFI Europe România îndeamnă bucureștenii să redescopere cartierul și zona în care locuiesc, totodată finanțând cu 70.000 de lei proiecte care să contribuie la revitalizarea urbană și la revigorarea spiritului de comunitate în zonele din vecinătatea celui mai nou parc de afaceri pe care compania îl construiește în București, AFI Tech Park.

Unul dintre proiectele pe care le-am susținut a fost cel al Fundației Parada, fundație care în urmă cu peste 10 ani a fondat Circul Parada, un circ social ai cărui artiști sunt exclusiv copii ai străzii sau tineri proveniți din stradă.

De ce am susținut acest proiect? Dintr-un motiv subiectiv, evident.

Am făcut circ. Am jucat și eu la circ. Am fost Regele Șacal în piesa Zâna Oglinjoară. Prin 2011 am dat curs unei invitații venite de la managerul de atunci al Circului Globus, Brândușa Novac, și mi-am petrecut câteva săptămâni bune sub cupolă. Iar făcând paralela cu Circul Parada, aceleași tipologii de actori au adus culoare, au spart bariere sociale, au modelat caractere.

Acum vor să anime Parcul Carol oferind membrilor comunității șansa de a se cunoaște mai bine, de a elimina bariere în comunicarea dintre diversele grupuri sociale, de a diminua discriminarea și marginalizarea unor categorii de persoane și în final crearea unor relații armonioase în comunitate.

Amintindu-mi bucuria copiilor vâzând acrobațiile din vremea Zânei Oglinjoare, cred că vizând aceleași energii și empatie, Parada va reuși.

Concret, Fundația Parada va organiza în Parcul Carol, până la sfârșitul acestui an, spectacole gratuite de circ cu jonglerii, clovni și acrobații, ateliere gratuite (jonglerii, face-painting, modelaj de baloane) destinate copiilor și concurs de desene sau poezii. Trainerii, artiștii și antrenorii sunt beneficiarii proiectelor anterioare ale Fundației. Pe lângă activitățile artistice, cei interesați pot beneficia și de sesiuni gratuite de informare cu privire la situația reală a tinerilor din stradă, a problemelor cu care se confruntă, a nevoilor lor, dar și a calităților acestora (talentul artistic, efortul de a-și depăși condiția etc.).

Este important pentru ca o societate să se dezvolte sănătos, să fim mai calzi, mai empatici, să susținem talentele și valorile și să oferim tinerilor o șansă la un viitor, indiferent de proveniența socială sau de situația lor economică. Cred că arta, fie ea și cea de stradă, de circ (fără peiorativul atât de cunoscut) are darul de a face lucrurile mai bune.

Experiența acestei campanii mi-a dovedit că există multă inițiativă și dorință din partea locuitorilor de a face ceva în oraș si cred că ar fi bine să știe că dacă identifică o problemă la ei în cartier sau dacă doresc să schimbe ceva, mai pot lua alături de ei 2-3 vecini și obține finanțări care să ii ajute să facă din cartierul lor un loc mai frumos. De asemenea, cred că este important ca și mediul de business să se inspire din astfel de campanii și să urmeze astfel de modele de implicare în viața comunității, susținând dezvoltarea spiritului comunitar, cel puțin în zonele din apropierea proiectelor pe care le dezvoltă. La noi acest gen de implicare este încă la inceput, spre deosebire de alte țări din Europa unde implicarea companiilor în viața comunității reprezintă chiar o normă legală.

Așadar, felicit Fundația Parada pentru acest premiu, iar investitorii din cadrul proiectului pentru curajul și determinarea de a alege ceva diferit, dar totodată atât de aproape de cetățean.

Fondul comunitar „A FI vecin bun” a fost lansat de AFI Europe România împreună cu Fundația Comunitară București în luna noiembrie 2017 și s-a adresat ONG-urilor și grupurilor de inițiativă cu scopul de a colecta implementarea unor idei de proiecte care să contribuie la revitalizarea urbană și la revigorarea spiritului comunitar. Pentru a fi finanțat, un proiect trebuia să aibă loc în zonele din apropierea celui mai nou parc de afaceri pe care AFI Europe România îl construiește în București, AFI Tech Park, pe Bulevardul Tudor Vladimirescu nr. 29

 

[sursă foto: mamapan]