Vine IWCB-ul de 2013. Ce este el?

IWCB e cel mai mare și mai important concurs internaţional de vinuri organizat în România și se află, în acest an, la cea de-a X-a editie.

Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2013 (IWCB 2013), este organizat la iniţiativa Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Viti-Vinicole (ONVPV), de către ASER Consulting & Management, în parteneriat cu Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).

Concursul este organizat conform regulilor concursurilor internaţionale de vinuri adoptate de OIV, iar aprecierea probelor va fi facută de un juriu internaţional ai cărui membri sunt recunoscuţi prin experienţa şi profesionalismul lor.

Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului este un organism înfiinţat la începutul secolului XX şi, la care, România a aderat în 1924. Mai mult, Gherasim Constantinescu a fost Preşedinte al OIV între anii 1968-1972. Astăzi, acest organism activează la nivel interguvernamental pentru toate ţările membre. România şi-a reluat locul în grupa de elită a producătorilor de vin, subscriind regulilor internaţionale. Organizarea Concursului face parte din obligaţiile şi drepturile ţării noastre. Anul acesta, după 45 de ani, România este gazda Congresului Mondial al Viei si Vinului, care va avea loc în perioada 02-07 mai a.c. la Palatul Parlamentului.

Locul de desfăşurare al acestei ediţii este BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A ROMĀNIEI

Condițiile concursului:

  • Toate vinurile înscrise în concurs trebuie să fie destinate vânzării şi trebuie să provină dintr-un lot omogen, la discreţia organizatorului, de minim 1000 de litri
  • 30% din probele prezentate trebuie să provină din afara graniţelor României
  • Fiecare juriu de degustare va fi format din 5 membri, din care minim 3 vor reprezenta ţări străine, iar ceilalţi 2 vor reprezenta România.

Beneficiile pe care le aduce sectorului viti-vinicol?

  • Asigură vizibilitate vinurilor româneşti de calitate în competiţie cu vinurile din străinătate
  • Pe lângă Diplome şi Trofee se atribuie însemne autoadezive pentru sticle, atragând atenţia publicului asupra vinurilor validate de un juriu internaţional
  • Concursul potenţează influenţa României în această zonă a Europei
  • Prin popularizarea rezultatelor şi activităţile complementare se instituie un cadru coerent pentru informarea consumatorului şi creşterea standardelor de calitate
  • Invitaţii din străinătate sunt şi jurnalişti de vin care duc mesajul României viticole in afara graniţelor, pe pieţe importante, în congruenţă cu mesajele preluate de Partenerii Media din întreaga lume (Global Wine & Spirits, Cru Magazine, etc.)

Îmi pare rău că ratez evenimentul, însă sunt absolut sigur că vinurile românești vor câștiga o bună parte a premiilor. Sunt doar foarte mândru că am putut pune și eu puțin umărul la acest eveniment important. Pentru asta trebuie să-i mulțumesc profesorului ( cum îmi place mie să-i spun) meu, Cătălin Păduraru.