Pentru mine a fost al treilea concurs de vinuri la care am participat, al doilea în calitate de jurat.

E peste ce m-aș fi așteptat, și, cu susținerea organizatorilor (cărora le rămân îndatorat), experiența de a fi pus la același loc și în aceeași funcție cu jurații  / degustători profesioniști, este mai mult decât onorantă.

în cifre, IWCB 2014 a reprezentat:

  • 723 de probe înregistrate, dar 712 aflate la linia de start, împărțite pe 19 țări.
  • 56 de producători români
  • 55 de producători străini prin cei 9 importatori care au înscris vinurile aflate în portofolii
  • 56 de producători străini (care, probabil, își vor căuta importatori)

Ponderea a fost una clară: 33% români și 67 străini, ceea ce ne spune că IWCB crește de la an la an, iar în timp va deveni ce-și dorește: cel mai important concurs din sud-estul Europei.

Ca și metodă de jurizare, cei 12 jurați români și cei 9 străini (jurii din care au făcut parte atât producători de vin, cât și membri ADAR, degustători sau arbitri internaționali) au avut parte de o modalitate nouă, tehnologică: jurizarea pe tablete. Acest lucru vine imediat după premiera acestui tip de jurizare, ce a avut loc la Vinitaly, în primăvară. IWCB a avut curajul, determinarea și convingerea că și aici se poate face. Prin ajutorul oferit de o companie de soft și un mare producător de tablete, au reușit să aducă concursul din 2014 la un nivel identic cu cel de afară.

Personal am văzut acest sistem de jurizare ca unul demn de vremurile în care trăim, în care totul se rezolva în timp real, atent supravegheat de it-iști. Astfel s-a putut elimina orice banuială legată de secretizarea probelor sau măsluirea în vreun fel a rezultatelor.

Reperele finale ale concursului, așa cum apar ele pe site-ul oficial sunt următoarele:

  • 624 vinuri liniștite
  • 26 vinuri de colecție – jurizate și premiate în categorie separată
  • 6 Natural Sweet Wine (Late Harvest, Botrytised wine, Ice Wine,…)
  • 7 vinuri speciale (Porto, Marsala, Madera, Mistelles, Tokay Aszu, Jerez, Fino, Montilla-Morilles,…)
  • 43 vinuri efervescente
  • 6  distilate de origine viti-vinicolă

Caștigători

Multe premii, multe medalii de aur și de argint, dar, un mare câștig la desemnarea marilor medalii de aur. 2 la număr:

  1. Cuvee IX Lacerta, un cupaj superb de Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră și Syrah, cu serioase șanse la o învechire frumoasă,
  2. un distilat de 28 de ani pe care orice casă normală ar trebui să-l posede: Jad via Vincon Vrancea.

 

De ce spun un mare câștig? Pentru că sufăr de un soi de naționalism oenologic, la fel ca alți membri ai acestei lumi frumoase, vinul. Au căștigat 2 produse autentic românești, unul din Dealu Mare, altul din Vrancea, cu vinificatori români. Pentru că jurații au ajuns la concluzia că merită, că sunt cel puțin la același nivel cu vinuri și distilate de renume mondial.

Pentru că vinul este o carte de vizită perfectă cu care ne putem mândri, iar faptul că suntem din ce în ce mai buni în zona asta poate convinge orice străin că România merită vizitată și degustată.

Pentru restul medaliilor vă invit să parcurgeți lista. Nu știi când vrei inspirație în căutarea unui vin bun, iar dacă vezi însemnele IWCB pe vreo sticlă, poți fi sigur că e garantată calitativ.