S-a mai scurs un concurs în care am avut prilejul să fac parte din juriu. Mi-a plăcut și mi-a reconfirmat faptul că hobyy-ul ăsta îmi va deveni meserie, pas cu pas.

Ca și concurs, într-o frazare scurtă, IWCB înseamnă analiza în orb a mai multor vinuri punctarea și, ulterior, socoteala făcută de un soft care să poată aranja și clasifica vinurile în funcție de punctajul obținut. Astfel, se câștigă aur, argint, bronz, cât și MMA, adică mari medalii de aur.

Juriul este format din mai multe comisii a câte 5 jurați, din comisii făcând parte degustători autorizați, winemakeri, profesionoști și jurnaliști. Punctajele extreme se înlătură apoi se face o medie. Nimeni nu știe ce vinuri se degustă, probele fiind secretizate în altă clădire, aduse apoi și prezentate prin somelieri. După concurs se desecretizează ca jurații să poată să-și ia notițe și să vadă ce au punctat.

Au fost 4 zile de concurs, iar cele peste 900 de probe trimise din tot mapamondul au trecut prin mai multe serii (4, 5) pe la toate comisiile. Punctajele s-au efectuat electronic, cu un soft special construit astfel încât totul să fie cât mai temeinic urmărit.

A photo posted by Cosmin Tudoran (@cosmintudoran) on

Astăzi are loc marea gală de premiere în cadrul căreia se vor degusta de cître cei prezenți, la alegere, din peste 200 de vinuri prezentate în concurs.

Rezultatele oficiale sunt aici: