Dacă acum un an făceam parte din echipa ce lucra pentru premii, de data asta am mutat tabăra și, pe lângă mâna de ajutor, am purces și la gura de ajutor.

E o experiență onorantă și cel puțin interesantă. Dar de la o vreme puțin obositoare.

Fiecare zi a avut în jur de 30 de probe de vin, separate pe categoriile de preț, culoare și soi. Cu mici pauze între ele, cu multă atenție și concentrare a trebuit analizat și punctat totul.

Dacă cei neinițiați sau curioși ce vor să știe cum se face o degustare și cum se punctează, vă invit să dați curs următoarei poze. Așa arată o fișă:

fișă de degustare

Poate ar fi bine ca cei ce vor să priceapă vinul să urmărească ce se punctează la un astfel de concurs. E mai mult decât edificator, după umila mea părere.

Masa juraților strânge 6 oameni, având un președinte. Al nostru fu’ Pierre Thomas, un elvețian simpatic și cinstit.

Chiar dacă ține de subiectivism, parametrii au trebuit calibrați și în funcție de ceilalți, pentru ca diferențele dintre mine și restul nu trebuie să fie foarte mari. Juriul trebuie să fie oarecum constant și în aceeași zonă de punctaj. Rezultatele premiilor sunt afișate aici.

342 de probe, 6 comisii, 3 zile și destule vinuri bune. Ediția a 6-a a Premiilor de Excelență Vinul.ro a dat o singură mare medalie de aur, 48 de aur și 64 de argint.

Ce a contat pentru mine a fost că m-am bucurat să-mi dau seama că sunt în zona potrivită a analizei senzoriale, că am început să recunosc soiurile cu mult mai multă ușurință și că am mai învățat câte ceva.

Recomand un joc tuturor. Dă un print la fișa de mai sus, invită-ți prietenii la tine (voi) fiecare cu câte o sticlă și faceți o analiză pe vinuri. E o socializare frumoasă, senzorială și la un alt nivel. Poți să GTA și după.