Atunci când ai impresia că seamănă cu viața ta, gândește-te și la treaba asta: de care mocirlă?

– tipică, gleică sau turbică?

 

Dacă viața ta ca o mocirlă e să fie turbică, asta înseamnă că e formată în condiţii anaerobe tăt-timpu’, atunci când rămăşiţele plantelor hidrofile se descompun prea puţin şi se conservă în sol sub formă pungile alea de pământ de flori, de le cumperi de la supermarket, adică turbă. Măcar pare o mocirlă utilă.

Gleică ar fi o mocirlă cu o distribuție neuniformă a oxizilor de Fe și Mn. (Mai ții minte de la chimie ce înseamnă astea 2?) Viața ta de mocirlă gleică are proprietăți reductomorfe sau redixomorfe. Nu intru-n detalii, mai preciez culorile, doar. Reductomorfa ta mocirlă are culoarea cenușie, pe când o mocirla redixomorfă e brun roșcată și/sau brun gălbuie. Interesant, nu?

Nu uita că mocirlele se formează în arealele cu exces de umiditate. Asta se traduce printr-un nivel al pânzei freatice ce se află în profil pînă la suprafaţă.

O primă opinare ar fi că dacă viața ta e o mocirlă așa cum crezi, fie vezi partea plină a paharului pe jumătate gol, fie ieși la soare! Te uști puțin și schimbi măcar suprafața. Dacă ai răbdare și te-ncălzești cu timpul, mocirla va dispărea ușor-ușor.

Oricum ar fi: ieși la soare!

poza