Mă intreb de ceva vreme dacă “războaiele” pe care le ducem între noi, pe vreme de campanie electorală, se datorează politicii și emoțiilor din dotare sau e ceva mai mult decât atât? E adevărat că pare mai bine ca în anii 90, când ne spărgeam capetele și ne dădeam drumul la sânge. Și totuși, polemicile de azi sunt din ce în ce mai aprinse, argumentele lipsesc de cele mai multe ori sau sunt absurde și ne înjurăm ca la ușa cortului. Oare e doar despre politică? Sau politica e doar unul dintre terenurile de luptă?

Am avut recent un referendum în care unii încercau să protejeze copiii orfani de amenințarea homosexuală. Din cauză că nu toți am înțeles amenințarea și am votat cum ne-a tăiat capul, referendumul nu a trecut iar azi e coadă la oficiile de stare civilă și mii de homosexuali sunt pe cale să se căsătorească și să ne adopte copiii pe care, cu atâta grijă, îi păstram bine ocrotiți, în ultra-modernele centre de recreere ale statului.

Avem dezbateri din ce în ce mai aprinse despre vaccinuri. Savanți de renume mondial, cu doctorate la cel putin câteva universități din suburbiile Sloboziei, dezbat pe tot felul de rețele sociale și îi învață pe părinții încă nehotărâți cum să-și apere odraslele de amenințarea vaccinului.

Am avut recent o conferință a adepților teoriei pământului plat. S-a ținut la Cluj în octombrie. Nu am aflat concluziile. Adepții sunt de peste tot, nu doar de la noi. Pentru că, la fel ca alte teorii, și aceasta are parte de succes peste tot pe glob..

Lista este lungă iar întrebarea este simplă: când părerile noastre încetează să mai fie doar părerile noastre și îi afectează pe toți ceilalți? Credeți că avem a face doar cu diferențe de opinii sau e de fapt un război între diverse niveluri de educație? Pentru că mi se pare din ce în ce mai clar că prostia naște monștri. Și dacă monștrii îi “mâncau” în trecut doar pe cei care i-au creat, acum numărul lor a crescut și ne înghit pe toți.