Last week, împreună cu Vinul.ro, la noul deschis, TastingRoom by EthicWine, s-a lăsat cu o degustare rapidă. Multe vinuri, note multe de degustare, dar ceea ce mi-a trecut prin pahar și mi-a rămas pe palat am așternut pe hârtie, apoi.

Niște vinuri..

Le Favole – Malvasia 2012

Auriu- verzui, strălucitor, 13,5, licoros oleacă vizual. Țelină, verzituri pe nas, legumicol, scurtuț, intensitate medie. Oleacă de amărală pe post gust, mediu lung de-altfel, niște note minerale și aciditate în crescendo. E un vin pe care fie îl placi, fie îl respingi. Doar că nu îl uiți clar! 85p

Humar – Collio Pinot Grigio -2011

Un grigio auriu, frumos tare pe nas. Piersică, miere, ceva note finuțe de salcam. Aciditate medie, ascunsă de alcool. are 14%. Te lasă să speri la ceva atac mai puternic, dar te duce ușor de nas.. Mi-aș fi dorit o aciditate mai ridicată. 84p 

Diantha – Terre Siciliane

Mrrr: Auriu verziu, strălucitor, dar nu foarte concentrat. Flori de mai, de salcâm, ceva incredibil pe nas. Mineralitate, expresivitate din primul pas. O aciditate invazivă, cu înalte de muzică tehno. Corpolență medie spre joasă chiar, dar cu o structură de vin primăvăratic- târziu, cu mango galben, cu parfum și pofte de fructe de mare. Calamar pe grătar. Ahh, liberte, fraternite, mineralite! 11%. – 90p

E clar, aș mai sta la ‘ascultat’ o vreme!

Dinari Delduca Grillo Terre Siciliane 2012

Auriu verzui, mai puternic pe note atat vizual cât și olfactiv. mai radical, mai corpolent, mai plin. Aciditatea vine ușor, crește, dar e mai crispy. Are cam aceleași note văratice, dar mai citric, măr verde, mai brut. Caisă albă, pomollo galben, etc. Nu-i simți cele 13%, dar simți că zice ceva. Cântă bine! 88p

GrecoDiTufo – Terre Del Principato 2012 

Aur pur, strălucitor, concentrat. Pe nas e mineral, sulfuros oleacă, aciditate ridicată, puternic, expresiv. Dacă tot crește pe terenul calcaros de pe lângă Vezuviu, unde bucățile de sulf sunt prezente ca chioșcurile de la metrou ( Oh, wait..) O corpolență mititică pentru un GrecodiTufo, dar, undeva aruncat între niște preparate cu carne albă cu verdețuri proaspete, crocante. 86p. 

Humar Pinot Nero 2010.

Subțirel, un roșu spre maroniu, nu foarte concentrat. Pe nas, niște prună, vișină proaspătă,  viu, proaspăt însă gustativ pare oleacă îmbătrânit. 12,5%, rezonabil, așezat, învăluie, încălzește dar nu se face remarcat. 

 Virna Nebbiolo D’Alba 2010

Un frumos roșu cireșiu, nu foarte concentrat, vesel și tinerel. Dar la nas începe să câștige teren. Dacă-l și uiți la trompă, e clar: e catifelat, frumos, bogat, cu note clare de violetă, fructe roșii de pădure. Gustativ e la fel de surprinzător, se dezvoltă ușor, astringență medie, bogat în note vegetale, 89p

 Primitivo di Manduria 2010 DOC Villa Mottura

Rubiniu, concentrat, un 14% citibil pe menisc cu piciorușe lejere și lente. Magiun de prune, fructe roșii de pădure, piper negru. Gustativ astringența taninilor pleacă mai lent, dar devine amplu, cu un post gust de cireșe proaspete și parcă ceva mure. Îmi place. I-aș da 90 de puncte dar mai beau un pahar și vedem.

Tareni del Duca – Nero D’avola 2011

Culoare frumoasă, un bordo deschis, cu picioare frumoase și lente. Pe nas prima notă a sosit cu o măslină. E vegetal, anghinare, d-alea, de le pui într-o mare salată. Și-o mânci. Ardei roșu. Bun. Place.

Palazzo Vecchio – Nobile di Montelpuciano Maestro 2008

Vișiniu, amplu, concentrat, rubiniu puțin. Pe nas e rotund, catifelat. Taninos, mediu ca și corpolență, cu note de vișină și cafea, bucăți de eucalipt, pin, conifere. Dacă se încălzește parcă devine și mai acid decât e. 90p