Când Biroul de Turism al Vienei își pune sigla pe un eveniment e clar că e bine pentru sufletul tău să-ți faci loc în program pentru un check in. Săptămâna trecută, în premieră, Piața Unirii a fost gazda transmisiunii în direct a Concertului unei Nopți de Vară. Filarmonica Vieneză, prin concertul desfășurat în ambianța unică a Palatului Schönbrunn și-a manifestat recunoștința față de publicul său, de altfel extrem de numeros. De remarcat că din celebra orchestră face parte și-o violonistă româncă. Concertul a durat cât să te facă să-ți dorești măcar să afli mai multe despre programul filarmonicii cu pricina. Transmisiunea impecabilă, iar atmosfera absolut fantastică. De mult n-am mai văzut atâta bucurie și jovialitate pe scenă. Cu atât mai mult la un concert de muzică clasică.@IGU

Și cum austriecii știu să transforme o banală seară într-una memorabilă, după un răsfăț culinar la înălțime, în parc am fost așteptați cu pelerine de ploaie, pături și mai ales cu un set up demn de exclamat: excelent!

 

A photo posted by みな (@s37ao) on

 

p.s. fotografiile postate în timpul concertului pe Twitter sau Instagram cu hashtagul #viennaconcert au intrat in concursul pentru un revelion la Viena plus bonus audiția repetițiilor Filarmonicii Vieneze pentru concertul de Anul Nou!

Cadoul de final a fost următoarea gentuță.geantădepicnicvienez.jpg

Știu că Viena e una dintre cele mai curate capitale din lume, cu o atenție extraordinară pentru natură. Geanta conținea detalii despre Viena și câteva produse. O sticlă de vin alb, un cupaj Gemischter Satz, Rotes Haus. Vinul însuși are o poveste, și este un cupaj de 13 struguri cu o majoritate de Gruner Veltliner, Pinot Blanc, Pinot Gris, Nueburger și Traminer. Un nas proaspăt, tânăr cu tente exotice și proaspete. Ananas, banană, pară, ceva mere roșii, o însăilare de arome atât ofactiv cât și gustativ. Aciditatea destul de ridicată, de altfel de așteptat pentru Viena și dealurile ce înconjoară orașul. Fac o paranteză aici, știi că Viena e cea mai mare capitală vitivinicolă din lume, cu peste 640 de hectare de viță de vie?

„ Vinovat” pentru începutul relației Viena – vin ar fi împăratul Mărcuș Aurelius Probus, cel care, la mijlocul secolului III, a comandat înființarea mai multor plantații în Vindobona (numele dat de celți Vienei), pentru a produce vinul necesar plătii soldei legiunilor sale. În Evul Mediu, vinul a avut de asemenea un rol important în viață orașului. Fiind o aglomerare urbană destul de mare, Viena avea o rețea hidrologică contaminată, vinul reprezentând una dintre cele mai sigure băuturi ale acelor vremuri. Se spune că era oferit inclusiv deținuților, iar foarte mulți dintre muncitori își primeau plată în găleți cu vin. Însă, calitatea vinului vienez nu a fost dintotdeauna la fel. Legendă spune că, în perioadă Împăratului Frederick al III-lea, vinul era atât de slab, încât suveranul a interzis consumul sau, de frică să nu fie dăunător sănătății supușilor săi. Acel vin era numit „mancatorul de butoaie” și se spune că era atât de acru încât putea dizolvă cercurile baricurilor. Deoarece era considerat a fi un „dar ceresc”, vinul nu a fost aruncat, ci a fost amestecat cu mortar și folosit (chipurile!) pentru construcția Catedralei Sfântul Ștefan.

via  Valentin Ceafalău – atelieruldevinuri.ro

Cupajul Gemischter Satz este un vin obținut din mai multe soiuri de struguri, plantați, culeși și vinificați împreună. Pentru această specialitate locală sunt acceptate 20 de soiuri, cele mai cunoscute fiind Gruener Veltliner, Rheinriesling, Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Gewruztraminer sau Neuburger. Asamblajul a  apărut că o necesitate a vinificatorilor locali de a se proteja de anii de recolta mai slăbi și de a avea anual o calitate constantă. Clima din zonă feste una capricioasă,iar asociația vinificatorilor locali WienWein Group reglementează producția de Gemischter Satz prin reguli destul de stricte, acestea referindu-se atât la partea de vie, cât și la cea de vinificare.

Potrivit acestor reglementări, pentru a purta denumirea de Gemischter Satz, vinul trebuie să aibă în compoziție cel puțin trei din soiurile acceptate, iar că proporții acestea nu pot depăși 50% și nici nu pot fi sub 10% din cantitatea totală.

Revenind la mine-n iarbă, geanta conține pe lângă sticlă un răcitor mișto, pe care trebuie să-l ții în congelator până la momentul la care te hotărăști să pleci. Apoi învelește sticla și o păstrează vreme bună la temperatura potrivită unui astfel de vin, 8-10 grade. Avem 2 pahare Riedl, companie evident austriacă. Aceștia construiesc pahare pentru vin de peste 350 ce ani și ca să fiu sincer, dacă vrei mai multe detalii, povestea spusă de Mazilique merită toată atenția. Ca o fină #auskiană ce e, mă bucur să îi predau legătura.

Seara minunată, poze frumoase și vin bun. M-aș vieniza mai des, cred.