Smerenie 2015 vine de la Oprișor, Crama, și este vinul pe care astăzi îl poți achiziționa la un preț special de la unvinpezi.ro

Supunere, modestie și bună cuviință ar fi traducerea directă a cuvântului de pe etichetă. Probabil Liviu Grigorică, creatorul asta și-a dorit să obțină de la cel care-i învârte licoarea-n pahar. Ah, iar la ce am în pahar e demn de studiat smirnă!

O culoare superbă, roșu amplu, rubiniu, cu o vascozitate fantastică ce-ți predă fizica lichidelor de la prima rotire. Cupajul ce-și are ca invitat special strugurele Dornfelder, după Shiraz și Pinot Noir, vine din cea mai ‘mediteraneeană’ zonă a României, Golurile Drancei, de unde terroirul face casă bună cu Oprișorul de pe la apariția primelor etichete. Extractiv, vinul are un prim nas de fruct roșu, proaspăt, cu o vișină, ciocolată neagră și parcă o dudă undeva acolo. No kiddin, dude!

La prima gură taninurile-și fac de cap, spun clar că 2015-le e super tânăr, se va ține bine mulți ani de-aici încolo, ca mai apoi să-ți dezvăluie seria gustativă. Elegant, amplu, ușor astringent, aciditate specifică Olteniei cât și oltencelor, cu note de mure proaspete, aceleași vișine stoarse, ceva condimente și un rest de fruct confiat. Postgustul te face să-nghiți mult timp în sec iar over-all vinul este foarte încântător și agreabil. Cere de mâncare, iar dacă ar fi după mine l-aș pune la o masă cu mielul. Sau porcul. Niște bruschete cu porchetta, ceva, orice.

Dornfelder.

Hibridul ăsta german a apărut prin 1955 și e o încrucișare a strugurilor din imagine. Eu sunt curios cum a apărut la noi în regiune, mai ales pe la colț de Dunăre. L-am sunat pe Liviu și l-am întrebat.

E printre puținii producători din țară care au acest strugure, e soiul ‘pur nemțesc’, iar explicația e simplă. Proprietarii, compania germană Reh Kendermann au adus soiul ăsta din Germania, unde se folosește de la apariția sa, (că, deh, nemții și-au dorit un soi propriu, roșu) iar pe teren oltenesc a apărut de la prima plantare, 2001 – 2002. Pe bani proprii, pentru că fondurile europene nu erau accesibile atunci.

Crama Oprișor are 1 hectar de Dornfelder și oficial sunt doar ei ca producători declarați. Probabil undeva în țară ar mai fi, dar nu se știe sigur unde și, mai ales, cât.

Revenind la Smerenia de 2015, este un vin pe care dacă te ține buzunarul ar trebui să-l cumperi la cutie, minimum, pentru că pun rămășag pentru următorii 10 ani.

E vin de păstrat în taină, ca să poți zice în 2025 când ‘om avea autostrada București – Drobeta Turnu Severin ‘ hai să ne cinstim cum vin’!