Stim cu totii ca romanul se pricepe la doua lucruri: fotbal si sofat. Numa’ ca viata le cam demonstreaza unora ca nu e chiar asa. Daca la fotbal scapi cu o intindere sau cu o entorsa, la sofat uneori scapi din viata.

Statisticile spun ca mai bine de 30% din accidentele rutiere ar fi putut fi evitate, daca soferul ar fi cunoscut si aplicat in timp real, regulile de conducere preventiva. Pe la noi insa, unii soferi inca se mai bazeaza pe vorba: “las’ ca nu vine nimic”. Ulterior, familia si prietenii afla ca in mod nesurprinzator totusi veni ceva: si anume tirul!

Revenind la subiect am aflat zilele trecute ce inseamna conducerea defensiva. Conform organizatorului acestui curs, Napoca Rally Academy, “conducerea defensiva este o forma de training pentru soferii de autovehicule, scopul sau fiind acela de a reduce riscurile conducerii, prin anticiparea situatiilor periculoase cauzate de conditiile nefavorabile sau de greselile altora. Conducerea defensiva implica o atitudine proactiva in spatele volanului, anticipand posibilele pericole in loc de a reactiona doar la ele.”

Cursul vine in ajutorul celor care constientizeaza ca sofatul vine uneori cu surprize neplacute. Poate ai fost fericit sa nu te fi speriat vreodata la volan, dar unii dintre noi chiar ne-am aflat intr-o situatie da’ muchie da’ cutit. Abia atunci se vede ce abilitati ai. Invata sa previi, sa fi “pe faza” si sa reactionezi.

Ca sa nu mai trag de vorbe si sa fac pe lupul moralist, impreuna cu vicecampionul Vlad Cosma, am aflat unele lucruri despre sofatul defensiv. Nu inainte de a “ne rade” oleaca pe tema sofatului, a vitezei si a “fugitului de fund”.

Multumesc echipei EvoDesign cu care am trantit la pamant aceasta filmare. Laviniu rulled as always!

P.S. Drive carefully!