Am ratat la o sutime de secundă o vizită de ‘lucru’ în Liban. Îmi pare destul de rău, mai ales că eram pe punctul de a vizita Ksara, una dintre cee mai vechi crame. Deh, că doar nu era să vizitez țara din vreo altă perspectivă. Dar vine ea o altă ocazie.

Până vine îmi creez eu un soi de punte. Iar odată pe lună îmi place să fac un mix&match, oenoculinar. Ce-mi mai plac înfrățirile dintre popoare, ei ha..

Cum trec zilnic pe lângă Băneasa Shopping City, mai fac câte un popas mic la libanezul din zona foodcourt. Nu prea stau că nu-mi pot duce experimentul până la capăt, însă pun la pachet ce iar și dau fuga la depou. Nu-mi place doar să trăiesc frumos, ci și gustos. Deh, deprinderi grele.

Zilele trecute am repetat experiența și am ales să combin bucatele tărâmului strămoșilor fenicieni cu vinurile străbune românești. Iar de data asta am ales un producător neaoș, de terroir fantastic: Vie Vânju Mare, respectiv o Tămâioasă Românească vinificată-n sec și un Merlot. 

De pe meleagurile Oraviței, fix din zona Golurilor Drincei, aromatul ăsta fu vinificat în sec iar moscul și mirosul specific de strugure tămâios vine cu plăcuta surpriză de a avea un puternic gust fresh, bătăios și revigorant. Știam că s-ar potrivi cu un cel mai bun humus libanez (pe care cred că l-am descoperit aici, la Sheherezade) dar și cu plăcinta cu spanac.

Deja la a doua alegere lucrurile trec de la halitul rapid pe o foame învingătoare, la o savurare a carnurilor condimentate libaneze cu ajutorul acestui merlot frumos. Îi place acestui strugure terroirul Golurilor de numa-numa, venind cu cele mai bune arome de fructe negre de pădure, cu un corp semeț, cu niște fine tușe de vanilie și cu un lung drum al post-gustului. A mers cu Castaleta (cotletele de berbecuț) cât și cu Lahme Bajeen-ul de vită.

Se potrivește de minune cu mancarea ușor spicy și e un ‘desert’ excelent. Te poți bucura de ultimul pahar, mai ales că sticla astfel are timp să respire, iar aromele se deschid și te bucură cu final neșteptat.

Că tot veni vorba de degustare, Miercurea viitoare, la orele 18, la Prăvălia cu Vinuri se poate face cunoștință cu aceste vinuri, pentru libaneul, însă, fiind nevoiți să treceți pe la Băneasa Shopping City.