Aș zice că e aproape peste tot. Apoi m-aș lansa într-o opinare cu date certe.

La noi vinul este o băutură aspirațională, încă. Face pași serioși înspre transformarea consumării sale într-un mod normal de viață cât și spre readucerea lui ca aliment de bază. Suntem crescători de vii din vremuri vechi, doar.

La thailandezi însă cred că rămâne doar prima variantă. Aspirațional.

the only real-exclusive thing in Thailand is wine!

Ne spune la masă Philipp Frickinger, general managerul hotelului Sukosol din Bangkok, de altfel un mare pasionat de vinuri.

the taxes for wine ar 400%

La auzul acestor vorbe începi să înțelegi de ce vezi și nu prea vezi vinuri în Thailanda. Posibil ca modul ăsta de viață să nu fie tocmai lesne aproape fiind de Ecuator, vipiia obligându-te să consumi ceaiuri fierbinți alături de mâncărurile picante. Sau Singha, Chang, Leo, Heineken, etc.

7Eleven

Știi cum îi zic thailandejii Maga Image-ului? Exact, 7eleven. Sunt atât de des întâlnite încât ai impresia că au reușit mai bine ca ai noștri. Prin Pattaya am găsit un 7Eleven deschis în interiorul unui alt 7Eleven. Prețurile diferă totuși de la unul la celălalt, impresia noastră fiind cum că ar fi francizate.

Sectorul vinuri este impresionant. De ce?

Pentru că cele mai des întâlnite vinuri nu sunt tocmai vinuri, ci doar se laudă cu eticheta. Mangosteen wine, cupaj de tamarin cu alte fructe și așa mai departe. O fi scriind pe eticheta wine, însă rămân doar niște băuturi alcoolice simple.

 

Vinul adevărat se împarte între producțiile Lumii Noi și cam atât. Chiar dacă am găsit o contraetichetă pe care scrie ‘Produced and bottled by SIAM Winery‘ la o atentă citire afli că vinul ajunge din Africa de Sud. Apoi descopăr că sunt importatori.

New Latitude Wine și producătorii locali

Sunt. Am dat destul de greuț de ei, după ce am bărbierit internetul, cei pe care i-am întrebat neștiind prea multe lucruri, unii recomandându-mi tamarine wine-ul. Nope, grape wines.. you know.. 

SIAM Winery și prima locație: Hua Hin Hills

Mă întorc la sticla pe care scria ‘Produced and bottled by SIAM Winery‘ și constat că această companie nu doar importă, ci și produce.

Plantate pe un fost tărâm al elefanților, Hua Hin Hills este una dintre principalele atracții ale lumii vinicole. Cu un bagaj pedologic plin de nisipuri, lut și ardezie, terenul e pregătit pentru a ajuta vinurile să o cotească spre arome parfumate și exotice.

Ca și struguri, vinificatorul Kathrin Puff, o nemțoaică tânără și pasionată demonstrează că există o ‘Nouă latitudine’ în domeniu. Ca să edific, cărțile&hărțile vorbesc despre posibilitatea creșterii viilor doar între 30 și 50° latitudine. Se pare totuși că VitisVinifera n-a arătat chiar totul, reușita creșterii sale în terroiruri mai ecuadoriale demonstrând contrariul. 

Katrin a ales soiuri care să se împace mai bine cu Tărâmul Zâmbetelor. Colombard, Chenin Blanc, Muscat, Shiraz, Sangiovese sau Tempranilo.

Sezonul ploios nu este prea convenabil pentru cultivarea strugurilor, în timp ce sezonul uscat (noiembrie – martie) este cel mai bun timp pentru a obține struguri de calitate însă doar cu ajutorul irigațiilor. În această zonă trebuie să resetezi via și să o reeduci. Oenologul trebuie să asigure întregul ciclul doar în timpul sezonului uscat. Nu există nici un risc de putregai, excepția de la regulă o reprezintă cazul în care ploile vin mai devreme. Musonul poate ruina o cultură întreagă. Fun, isnt’it?

Soiuri albe sunt extrem de aromate, simple, fructate ce aduc aminte, evident, de vinurile Lumii Noi. cele roșii își arată caracterul tipic cu note de condimente, gemuri ușor afumate și fructe negre. Corpolețe elegante și echilibrate, cu o acidități medii și robustețe.

Hua Hin Hills este însă una dintre cele mai interesante crame de vizitat. Nu cred că poți în prea multe locuri de pe planeta asta să dai o tură prin Tempranilo și Shiraz călare pe un elefant. Proprietarul cramelor HuaHin, nenea ex redBull, se pare că n-a ratat ocazia de a demonstra că se poate. Lucru care vine la pachet cu oenoturismul specific, fapt care transformă Thailanda și-ntr-o destinație a amatorilor de vin.

Poți face un tur al cramei, wine&food pairing, dar, cel mai și cel mai, un tur al viilor din spatele elefanților.

Cât costă?  300 THB 15 min sau 30 pentru THB 500 de persoană. înmulțiți cu 0.13 și aflați în ron.

Pachete:

Alte Variante:

Siam Winery are mai multe oferte cu care îmbie amatorii de gen:

Pachete Siam Winery - vinul din Thailanda, Cosmin Tudoran

Concluzie

Am mai zis-o și-o repet. Ca să afli mai multe despre un loc, așa cum ești curios de bucatele tradiționale, de gustul și experiența culinară așa și amatorul de vin trebuie să încerce produsul local. Este o exprimare a naturii, a locului, energiei și orientării vinificatorului, întregul arsenal fiind o altă experiență senzorială. Una completă.

Nu credeam că pot găsi vin thailandez, însă, iată. Surprizele s-au ținut lanț.

#insthailand este un trip organizat împreună cu T.A.T Balkans și Băneasa Shopping City. Packed by Valigeria.ro.