Săptămâna trecută, prin intermediul Austria Incoming, am ajuns în Bregenzerwald – Voralberg.

Zona e senzație. Deosebită față de ce am mai vizitat până acum, mai orientată spre natură, cu o arhitectură puțin diferită, și-o bună samă de meșteșugari. Detalii în viitorul număr al revistei SkiPass Magazine.

În tura mea de ziua 2, am servit un întreg circuit al Warth-ului. Ai posibilitatea ca într-o singură zi să străbați pârtiile câtorva munți, plecând din Steffisalp și retur. Câteva ore. Ei bine, după Oberlech, cobor în Lech, satul din vale, pentru a schimba gondola.

La pas agale trec pe lângă un magazin care mă face să mă opresc. În vitrină, pe ani, stau aranjate modelele clăparilor Strolz.

Magazinul îmi face cu ochiul, fiind o asamblare excelentă a lemnului cu un soi de fier forjat pe care nu l-am mai întâlnit. O arhitectură clasică, destul de aristocrată, mă face să-mi abandonez schiurile la intrare și să intru. Dau cu ochii de niște omuleți care mișunau în jurul clienților, iar ghidul meu, Mathias, îmi spune că ar trebui să coborâm pentru a ne informa. 2 etaje mai jos, un client tocmai își scana tălpile. Pe un raft stau probă clăparii, iar primul angajat liber, un domn la vreo 60 de ani se apropie și mă introduce în schemă.

Strolz 3

A skier is only as good as his/her ski boot.

În 1921 Ambros Strolz din Lech deschide primul butic în care vindea ghete pentru schiori. La 30 de ani, fiul său Martin, îi calcă pe urme, însă cu mici ajustări. Ortoped fiind, lucrează la noi modele, ulterior descoperindu-se developer, tester și promotorul propriei sale lucrări. Își echipează prietenii Otmar Schneider și Egon Zimmermann, care, de bucurie, câștigă Olimpiada. Martin devine campion în propriile invenții la Campionatul Mondial din 1954 și dă astfel primele imbolduri spre ceea ce este astăzi compania Strolz: clăparii tailor-made.

Strolz 2

În 24 de ore ai proprii tăi clăpari. Ca să îi achiziționezi, trebuie să treci prin măsurări, scanarea piciorului, discuții, etc. La final, după o investiție de 755 euro pui piciorul în ceva unic. Doar al tău. Pe semnătura ta.

Durează pentru că procesul fabricării trece prin mai multe etape. După ce vii și te măsori, îți apreciezi calificativul de beginner – advanced, sportiv ori pașnic, mai stai de vorbă cu team-ul Strolz. Între timp, în urma scanului se construiește, din lemn, copia picioarelor tale. Pe acestea se va construi gheata exterioară. Apoi, la prima măsurare după ce introduci piciorul gheata se umple cu spumă. Interiorul clăparului este făcut din piele, restul pieselor de până la 70 fiind atent selecționate și montate.

După ce clăparul e 80% finisat, ești chemat din nou. Ți se măsoară puntele de presiune și se ajustează. Eventual, mai atașezi 2 talonete ca să fii sigur că te simți perfect.

Totul durează o zi. Costul clăparilor e 755, plus talonetele 89 și 179. Euro. Pe lângă faptul că ai garanție pe viață, longevitatea acestor clăpari sare de 20 de ani. Sunt ca o clasică, oldies but goldies.

M-am îndrăgostit de compania asta. Strolz, ne revedem la anu’ !