Odată cu ultima sa achiziție, Hajszanneumann, Fritz Wieninger ocupă 10% din toată producția de vin a capitalei austriece. Sunt nenumărați (126) producători, însă el (cu 70 de hectare) se poate lăuda cu o bucată importantă dintre cele 612 hectare D.A.C. (Districtus Austriae Controllatus).

Afacere de familie preluată de la părinți și condusă cu patimă, producția are parte de 30 de procente trimise peste hotare. Anual. Exportă în Europa, Asia și America de nord.

Gemischter Satz

 

“Especially close to my heart is the Wiener Gemischte Satz. This is a Viennesse classic that had been nearly forgotten.”

spune același om care în 2009 este ales Head of the Wiener Gemischter Satz association. 

Este un cupaj. Minimum 3, maximum 20 soiuri. (cele mai comune sunt:  Grüner VeltlinerRieslingWeißburgunderGrauburgunderChardonnayNeuburgerGewürztraminerRosenmuskatellerJubiläumsrebeÖsterreichisch Weiß.) Este, cred, o soluție utilă producătorilor. Fiecare producător are mai multe soiuri plantate alese în așa fel încât să fie culese la timpi diferiți. Având în vedere diferitele niveluri de maturitate și aciditatea din soiurile de struguri se minimizează riscul și poate asigura o calitate constantă a vinului. Așa cum s-a petrecut și anul acesta, uneori, ploaia, grindina pot lăsa producătorii cu pierderi semnificative (anul acesta Wieninger are 50% pierderi). Poate nu ai un Chardonnay de 2014, dar un Gemischter Satz bun cu siguranță.

Revin cu fișele de degustare în curând. Până una-alta vă invit la o tură virtuală. Bon vojage!

Acest winetrip a fost efectuat cu sprijinul Austria.info. Mulțumesc Canon Romania pentru amabilitatea de a-mi oferi partenerul de drum.