Sau snowboard.

M-am întrebat pentru prima dată treaba asta anul curent. Mai exact, cam de ce anume ai avea nevoie de la un resort, cum să-l alegi și în funcție de ce lucruri să-ți orientezi banii dedicați vacanței de iarnă.

Personal, aleg resortul ca să îmi asigure totul la botul calului. E drept, cu cât e mai aproape, cu atât e mai scump. În continuare aș trasa niște liniuțe, puncte, buline.

So,

1. Singur/cuplu sau familie?

De-aici pleacă una dintre cele mai importante răspunsuri. Dacă ești familist, cauți un loc unde atât resortul de schi cât și localitatea sunt zone destinate familiilor. Pentru că o zonă de genul ăsta îți poate oferi școală sau grădiniță cu program de schi de până la 8 ore, mâncare și fun pentru cei mici. În acest timp părinții îşi pot vedea liniștiți de sport sau romanțe.

Să nu uităm că tu vrei un hotel cozy, un halfboard decent (mic dejun + cină asigurată), saună plus alte cele. La ‘alte cele’ poți trece liniștit activități adiacente progamului zilnic de ski/snowboard, care s-ar traduce prin saniuș, piscină, plimbat, shopping, etc.

Dacă ești single/cuplu, lucrurile se mai ușurează. Vrei relaxare, vrei spa, vrei fun. Deci cauți fie o stațiune unde după ultima telecabină de ora 16 te lași în primul apreski și purcezi la program disco, fie o arzi pe liniște și pace.

singur sau cu familia? #auskia

2. Lejer sau complicat

Iau echipamentul cu mine sau merg pe renting? Dacă ești începător sau mediu, propunerea personală e să mergi pe a doua variantă. Orice stațiune are 2, 3 locuri de unde poți să-ți închiriezi absolut tot echipamentul. Fie că e vorba de Intersport, Sport2000 sau alte shopuri, ai acces la ultimele producții în materie, treaba fiind extrem de simplă. Cu un check-in și 20-30′ pentru 2, fiecare poate pleca echipat. Aș trece închiriatul la lejer, pentru că, chiar dacă pierzi 100-120 euro pentru 4 zile, ai parte de relaxarea faptului că nu cari totul din țară. Ori, dacă alegi ruta avion nu toate companiile ți le poartă gratis, iar cărăușia nu e tocmai the ultimate-fun.

închiriere? Cam da. #auskia

3. Amator sau profesionist

Trecând peste câți kilometri însumează pârtiile, câte cabine funcționează, dacă ai și varianta de a te da și noaptea, ajungem la întrebarea: cum vei alege să te dai? În funcție de grup sau de interes, vei prefera să te duci într-o zonă mai mult sau mai puțin populată, ca să te dai mult și tare. Pentru mai mulți kilometri, trebuie să alegi zone celebre: Solden, Ischgl, Saalbach, unde totalul pârtiilor este de peste 250 de km. Doar că aici în vârf de anotimp este cam plin. Eu aș evita, de exemplu, luna februarie când e plin de nemți și olandezi. Dacă vrei să faci o afacere, îți vei cumpăra skipassul pentru câteava zile în șir, dar dacă simți că nu vei trage ca un sportiv antrenat dinainte și totuși, ți-e poftă să o arzi mai leneș, atunci te poți orienta pentru pass zilnic și după o anumită oră, eventual 11:30 când e mai ieftin. Dar și aici, dacă ai parte de vreme bună (a se înțelege călduroasă, soare) află că pârtia după orele 12, pe zona de est iți va da de furcă. Personal merg pe 3 zile de skipass (pentru început) apoi relaxare.

Pro's or amateurs? #auskia

4. Après-ski și disco

Vrei să-ți rupi bootsii pe ringul de dans? Vrei să înlățuiești jagerele cu berile fix după ce te-ai dat jos de pe pârtie? Cauți zone pline de așa ceva? Atunci te duci spre  Ischglacest Ibiza al muntelui, în Kuhstall, Nevada Alm sau Schatzi, locuri în care poți da nas-în-nas cu vedete mondiale. Începutul și finalul fiecărui sezon are câțte un super concert pe Silvrettabahn, la care ai acces pe baza skipassului. Sölden te îmbie cu barurile în aer liber, pe străduța din sat unele deschise până în primele ore ale dimineții: Fire & Ice, Mirage sau Alm Rausch. Sau celebrul festival Electric Mountain. În Hochgurgl Obergurgl, cea mai înaltă regiune de schi din Alpi, bifează Top Mountain Star, apreskiul de la 3000 de metri. Wedelhütte în regiunea de schi Hochzillertal, lounge-ul Adler ce e așezat sus, pe Cimaross, între cele două regiuni de schi Matrei și Kals.

Iscghling in 2014

5. Transport

Cu ce mergi până la destinația aleasă?

Cu mașina? Preferi avion + o mașină închiriată sau un transfer de la aeroport? Poate n-ar strica să iei în calcul și trenul. La prima audiție ai zice pas, dar dacă-ți spun că ruta București – Zell am See te poate costa mai puțin de 220 de euro de personă cu avionul și trenul? E drept, vei căra mai puțin, câștigi la bugetul de transport, dar plătești închiriatul sculelor.

day4 fotos (18) #auskia transport #bmwX1

6. Alte activități

Ce anume ai mai prefera să faci? Să schiezi sau să te dai, e clar, că d-aia vii. Dar, pe lângă? Sunt câteva alte posibilități, de la a te îmbăia într-un spa gigant, a te da cu snowboardul, sania până la a vizita parcuri celebre. Este loc pentru orice activitate secundară, astea însă trebuind căutate înainte de a pleca (în cazul în care vrei neapărat).

day5 foto (26) #auskia

7. Cât mă costă?

Vorbim și de cazare? Booking.com sau direct pe siteurile zonei la care vrei să te duci (au prețuri exact ca pe booking) Hai să vedem cât costă de exemplu skipassul pe zone diferite:

  • Solden (Landul Tirol) – 40,50€ (zi) –  36€ (după 11:00) – 101 (3 zile) € (Începătorii au prețuri speciale în funcție de zona în care studiază 12€/zi)
  • Ischgl (Landul Tirol) – 51€ (zi), 149€ (3 zile )
  • Obergurgl/Hochgurgl (Landul Tirol) – 47€ (zi) – 43€(după ora 11) – 135€ (3 zile)
  • Kals/Matrei (Landul Tirol- Est) – 41€ (zi) – 37€(după ora 11) – 120€ (3 zile)
  • Saalbach/Hinterglemm (Landul Salzburg) – 41€ (zi) – 142€ (3 zile)
  • Lech-Oberlech-Zürs-Warth-Schröcken-St.Anton (Landul Voralberg) – 51€(zi) – 39€ (după ora 12) – 143€ (3 zile)
  • Dachstein Krippenstein (Landul Upper Austria) – 37,40€(zi) – 35.50€ (după ora 11) – 108€ (3 zile)

 

Rentingul este diferit în funcție de ce provider alegi: Intersport, Sport 2000, Sport Bruger.

INTERSPORT

renting Intersport #auskia Screen Shot 2016-02-09 at 10.48.29 AM

SPORT-BRUGER

renting Sport Bruger #auskia

SPORT2000

Screen Shot 2016-02-09 at 10.50.52 AM Prețuri Renting #auskia

Berea  – orice bar are bera la draft între 3,5 și 5,5 euro. Diferă în funcție de cât de celebru este și cât de central amplasat. Pentru  momentele de restriște însă, LIDL, SPAR sau alte magazine îți stau la dispoziție. Orele de închidere sunt 18. Duminica sunt ferecate.

Calculul meu este următorul. Poți ieși ieftin cu o organizare în prealabil, cu un planning pus la punct. Devreme ce marea majoritate a lucrurilor pot fi achiziționate prin intermediul internetului, costul ar putea fi plătit în rate dacă le cumperi din timp.


Pics: Vlad Eftenie pentru Auskia.