Cuvinte inainte

Prima data a durut putin. A piscat un pic, apoi am ramas cu o crampa musculara si o usoara febra vreme de o zi. Eram la Ciolpani, pentru un test drive cu Land Rover, cand vis-a-vis, pe circuitul de enduro, baietii isi turau paraitoarele si se avantau in praf. M-am uitat cu jind, cand un tip din organizare ma intreaba daca vreau sa incerc. Oare?!

2010 – Ciumani.

Parca e din aceeasi familie. Ciolpani – Ciumani.. Enduro! Paraiotare! Am ajuns aproape intamplator, chemat de glie, bucuros sa gasesc culoare, aer curat si mult soare. O gramajoara de etnii, insumand unguri, slovaci, moldoveni, romani, iar capac, un francez care vorbea limba romana. Patrick, acest “sfant” al locului, organizatorul festivalului ne-federat, e un francez ce vorbeste romana ca un scolit din vremuri apuse. R-ul suna excelent in : va grog apgrropiati-va pentru bgrrifing!”

Lumea se pregatea de traseu, in timp ce se mai fac ultimele verificari. Otil isi bibileste KTM-ul, iar cafeaua se aseza alene in cesti.

Soare si calm.

CIUMANI

Lumina e nedifuzata si arde pozele ca teflonul oul-ochi dimineata, in jur de ora 10. Un mic dejun de gaze arse si miros de benzina!

Culoarea face totul. Atmosfera e incarcata de voiciune si tovarasie aidoma cercetasilor, care isi asculta liderul si pleaca spre tinta propusa. Suntem pe terasa Cabanei Marci, la poalele partiei Ciumani. Loc de campare si amplasamentul padockurilor de unde se pleaca in traseul hotarat de domnia sa, senior Boissy. Dupa receptia de vineri seara, sambata se anunta a fi plina de adrenalina si efort. Enduristii sunt chemati la raport. Se aduna sub balconul prezidential de unde Patrick le transmite cele bune, caldutul mesaj de bine-ati-venit, plus ceva detalii legate de traseu.

Ciumani

“Traseul e format pentru 3 categorii de rideri”. Chicken, Johnny Bravo si Bull. Incepatori, intermediari si avanasati. Pofticiosii isi pot urmari timpii, insa cursa nu e una pentru glorie. E una pentru “placerea de a participa”. Relaxare intre prieteni enduristi.

I-am auzit si urmarit la briefing, apoi m-am afundat in restul cafelei. Am continuat cu un pahar mare de Perla Harghitei, aducandu-mi aminte de sloganul “iubeste natura” si de vocea celei cu care am tras spotul radio pentru intreaga campanie minerala. Iubeste natura, insa altfel. Oleaca pervers si poate masochist.

M-am urcat intr-un SUV si am pornit spre Ciuc-Point, locul unde doar cavalerii absoluti ajung sa isi hodine caii. Locul in care sade un taf si un pick-up truck plin cu baxuri de bere Ciuc, premiul pus in joc pentru cei curajosi si pregatiti destul. Cine ajunge, isi primeste partea. Apoi, se poate avanta in insusirea traseului si bifarea “ketchup”-ului. Un traseu stabilit de Patrick ce “suge” de energie fiecare participant.

M-am asezat la loja principala, cocotat pe niste stanci acoperite de muschi, de unde sa pot privi nestingherit traseul si chinul. Spun chinul, pentru ca enduristii n-au trecut tocmai lesne de ceea ce le era pregatit. Unul cate unul “debarcau in Normandia” sub ploaia de pamant afanat, aruncat de cel de dinaintea lui. Cu sau fara ajutor, peste 25 de participanti (din 130 n.r) au reusit sa urce si sa coboare alene pe traseul dintre brazi. O lumina difuzata de coroana arborilor inalti de peste 25 de metrii stropea motoarele turate. Un aer curat imbalsamat de benzina arsa. Sunet puternic apoi liniste. Culoare! Spasm si relaxare.

Ciumani

Am urmarit vreme de 2 ore chinul celor avantati in urcus. Au trecut toti apoi s-au intors la Ciuc-Point unde au mai stat la taclale insotiti de caii din dotare.

Dupa aproximativ o ora, m-am intors la Cabana Marci unde masa era asezata. Ma rog, mesele. Meniul a fost simplu: gratar, mici si cartofi naturi asezonati cu bere Harghita, la sticla. Antreu, o licoare locala, spirtoasa cu gust de chimen. In boxe suna un rock unguresc, iar in zare se vedea cum soarele apune…

Am racit si nu cred ca un Nurofen m-ar coafa. Poate un GasGas 300 sau un KTM!

 

Ketchup Pass – IEFT 2010 from Cosmin Tudoran on Vimeo.

P.S. Multumesc “sefului” si clanului Boissy. La anul mai puneti un tacam. Apare un “chicken” la orizont!!