Luna septembrie pare introdusă în calendarul bucureștenilor pentru a ne face tranziția mai ușoară de la vacanță către sfânta și onorabila activitate, zisă și muncă. Doar că anul acesta a mai apărut în calendarul must check încă un festival care ne cam obligă la încă o săptămână de vacanţă. Spun asta pentru că Asociaţia Escu a reuşit să mobilizeze 50 de ambasade, cu reprezentanţe diplomatice în România, să ne cucerească cu ceea ce au ei mai frumos în peisajul lor cultural şi artistic.

Timp de 5 zile, în 4 puncte din Capitală (Biblioteca Națională a României, Parcul Tineretului-Lumea Copiilor, Cinema Studio și Galeria Galateca), vom avea parte de expoziții de arte vizuale (fotografie, proiecții de filme, pictură, instalații, sculptură), demonstrații și degustări culinare tradiționale; recunosc că abia aştept să văd cu ce o să asesonez celebrele vinuri  spaniole, în timp ce-mi voi lăsa copila să participe la workshop-urile de limbi străine, teatru, jocuri cultural-educative în cadrul Ambasadei Copiilor. Organizatorii ne-au pregătit şi spectacole de muzică, dansuri, artizanat și activități captivante de diplomație culturală.

Citind programul, am început să mă gândesc dacă nu cumva titlul de Festival este puţin cam forţat ales, pentru că la ce ne-au pregătit participanţii pare, mai degrabă, un foarte important concurs internaţional.

Căci, varianta turbo: pe 1 septembrie 2015,  deschidem Festivalul la parterul Bibliotecii Naţionale a României cu expoziţia “O călătorie în jurul lumii”, expoziţie la care participă 18 ambasade şi Institutul Cultural Român. Lor li se alătura programul României, care va prezenta ca piesa centrală un vas originar de ceramică pictată din Civilizaţia Cucuteni, un vintage de prin 3.500 î.Hr. Iulia Gorneanu, curatorul expoziţiei, ne-a pregătit şi o serie de costume populare romaneşti autentice, de patrimoniu, din diferite zone ale ţării, printre care şi două costume ce au aparţinut Reginei Maria. 

România va fi prezentă și cu proiectul LUMINU by Luminish, concept ce aparține Asociației Ordinul Manufacturierilor. Vă las pe voi să descoperiţi cum au reuşit sa construiască o instalație-colaj spectaculoasă cu piese decorative de obiecte de iluminat din hârtie reciclată manual. Diversitatea de instalaţii, obiecte de artizanat, costume tradiţionale, fotografie, statuete, instrumente muzicale, picturi și practici culturale inserate într-un concept unic, spun organizatorii, ne vor ajuta sa călătorim fără vize, translatori sau bagaje de pe un meridian pe altul al globului.

Pe 3 septembrie la ora 18:00, cei pasionați de inginerie sau nostalgicii orelor de tehnologie, d-alde ca mine, aşa, au şansa sa îl cunoască pe unul dintre cei mai tineri  inventatori români, Ionuț Budișteanu, pentru că va avea loc lansarea oficială a invenției sale tehnologice “Visionbot”. Intrarea este liberă, programul de la 10 la 20, până pe 4 septembrie, deci slabe şanse pentru scuze să nu participaţi. 

La Galeria Galateca, Ambasada Coreei de Sud va organiza o expoziție de artă tradițională reinterpretată în spirit contemporan.    

Cinefilii pot viziona, din nou gratis, în perioada 1-4 septembrie 2015, la Cinema Studio, mai multe filme artistice şi documentare, unele dintre ele în premieră pentru Europa, propuse de 16 ambasade și organizații, respectiv Armenia, China, Indonezia, Japonia, Marea Britanie, Organizația Internaționala pentru Migrație, România, Rusia, Siria, Spania, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Venezuela, India.

Însă punctul central al Festivalului Ambasadelor va fi Parcul Tineretului – Lumea Copiilor,  în zilele de 4 şi 5 septembrie, în intervalul orar 15.00 – 22.00. Toate cele 50 de ambasade, institute culturale şi organizaţii internaţionale ne vor încânta cu ce au mai bun, mai frumos, mai atractiv pentru toate vârstele. Asociația Culturală Euro Est Alternativ vine cu o serie de demonstraţii gastronomice spectaculoase, specifice bucătăriei tradiționale românești.

În paralel, cât voi vă delectaţi papilele gustative şi vă reactivaţi dialectele învăţate, vă puteţi îndemna copiii către zona special dedicată lor, “Ambasada Copiilor”, unde vor avea loc workshop-uri de limbi străine, teatru, jocuri cultural-educative. Nu vor lipsi aici nici ateliere demonstrative de sculptură, pictură, ceramică, ţesătorie, vopsitorie sau de manufactură a bijuteriilor și obiectelor hand-made din diverse culturi. După ora 17, cântăreţi, dansatori şi instrumentişti din Rusia, Africa de Sud, Marea Britanie, Japonia, Peru, Irlanda, Cuba, Grecia, Indonezia, China, Argentina, Venezuela și India ne vor oferi spectacole şi momente inedite.

Personal, voi putea să mă bucur liniștit de experienţa de a avea, în acelaşi loc şi în acelaşi timp, parte de culoare, măiestrie şi tradiţie din partea atâtor culturi. Probabil că nu vor fi suficiente zilele ca să descoperim adevăratele frumuseţi etalate de particpanţi, dar cred cu tărie că vor fi suficiente încât să ne putem executa măcar mental în primă fază, vacanțele de anul viitor.

Ne vedem la o Cava, pardon, la #festivalulambasadelor !