În august 2015 am intrat all-in în campania ‘Nu-ți întoarce spatele’ printr-un proces de verificare temeinică a spatelui. M-am plâns și eu de dureri, am tot amânat o verificare dar cu ocazia campaniei  m-am ‘urcat pe rampă’. După sfaturile doctorului Cătălin Codreanu, am mai schimbat câte ceva iar unele dureri au dispărut sau s-au ameliorat.

Ideea campaniei a fost simplă: sensibilizarea populației și atenționarea asupra acestor probleme, care, dacă au rol inflamator, nu prea mai e de joacă, mai ales că atributul bolii este ireversibilitatea.

Nu-ți Întoarce Spatele 2017

a avut un parteneriat cu Taxify, o aplicație de carsharing din București. M-am aflat pe parcursul câtorva ore în mașini, iar cei ce au ales cursele cu codul #Elephant m-au găsit pe mine și Gogu (botezat de șoferul mașinii în care m-am aflat), simbolul campaniei, în autoturism.

Am făcut cinste cu cursa și i-am provocat la un test rapid. Te provoc și pe tine, ca să afli repejor dacă trebuie să te adresezi medicului reumatolog urgent sau nu.

Am cunoscut tineri cu care am schimbat păreri, opinii și, evident, facebook 🙂

 

Salutare,

Ei sunt cei cărora campania Nu-ti intoarce spatele le-a oferit un test rapid în timp ce #elephant-ul a făcut…

Posted by Cosmin Tudoran on Thursday, 23 March 2017

 

 

Campania „Nu-ți întoarce spatele” este inițiată de Liga Română contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie. Mesajele lor sunt următoarele:

  • Unu din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator
  • aceste dureri de spate afectează în special bărbații cu vârste între 21 și 40 de ani
  • Bărbații sunt de trei ori mai expuși la spondilita anchilozantă, afecțiune caracterizată prin dureri de spate care durează de mai bine de trei luni

În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabilește diagnosticul corect poate ajunge și la 10 ani, ceea ce duce la agravarea bolii. De aceea, inițiatorii campaniei își propun să contribuie la reducerea timpului de diagnostic și la creșterea ratei de prezentare la medicul de familie și medicul reumatolog pentru a investiga simptomele specifice.

Unu din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator

Peste 3% din populația adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuși sunt bărbații. Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani și se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopții și trezește bolnavul din somn, este însoțită de rigiditate în timpul dimineții, de obicei mai mult de 30 de minute.

Durerile de spate mecanice pot fi confundate cu cele inflamatorii

Chiar dacă par asemănătoare, durerile de spate diferă în funcție de cauzele care le provoacă. Cauzele pot fi de natură mecanică, inflamatorie, infecțioasă sau pot avea drept sursă bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile. Cele mai comune dureri de spate, cele mecanice, apar în urma suprasolicitării spatelui prin ridicarea de greutăți prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicării sportului. Durerile de spate de tip inflamator pot fi, însă, rezultatul unei afecțiuni autoimune, de aceea este foarte important ca ele să fie descoperite cât mai devreme. Astfel de exemple de afecțiuni autoimune sunt spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică și artrita reactivă.

Diagnostic și tratament sub supraveghere medicală 

Atât durerea de spate de tip mecanic, cât și cea inflamatorie, pot limita activitățile de zi cu zi și pot afecta calitatea vieții. Având în vedere faptul că ambele tipuri de dureri (mecanice și inflamatorii) pot avea simptome similare, medicii subliniază faptul că este dificil de stabilit un diagnostic corect în lipsa unui consult medical de specialitate.


Inflamatorie sau mecanică?

IMG_4524.JPG

Durerile de spate mecanice

Durerile de spate mecanice sunt cele mai comune dureri de spate. Durerile de acest tip pot apărea din cauza ridicării de greutăți prea mari, depunerii unui efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicarii sportului, ceea ce cauzează leziuni atât la nivelul vertebrelor, cât și la nivelul tuturor structurilor care formează coloană vertebrală.
Un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat stabilit împreună cu medicul te va ajuta să faci față durerilor de-a lungul timpului.

Durerile de spate inflamatorii

Multă lume confundă durerile de spate inflamatorii cu cele mecanice. Nu își dau seama că durerile lor pot fi rezultatul unei afecțiuni de tip inflamator.
Aceste afecțiuni se pot agrava în timp și, din această cauză, este foarte important ca ele să fie descoperite cât mai devreme.
Sunt multe lucruri care pot cauza probleme ale spatelui. Află mai multe despre structura coloanei vertebrale și despre cele două tipuri de dureri de spate: mecanice și inflamatorii.

Așadar, fă-ți un bine și nu mai amâna. Fă-ți testul și află unde te situezi!

Primii 100 de bucureșteni care completează testul online de autoevaluare începând de miercuri, 22 martie, și își trimit rezultatul pe email, vor primi automat în căsuța de email un cod pentru o cursă gratuită cu Taxify. Cursa poate fi folosită pentru a merge la un consult la medicul reumatolog, în funcție de rezultatul testului, și va avea o valoare de 15 lei.

Codurile pentru cursele gratuite pot fi utilizate în maximum trei luni de la primire. Testul online de autoevaluare presupune răspunsul la cinci întrebări, pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea ca respondentul să sufere de durere de spate de tip inflamator.