O să-ncep acest mic articol cu niște vorbe pe care le-am auzit de curând, la un masterclass moldovenesc:

 România viti-vinicolă este o țară mult mai dezvoltată decât restul țării.

 Țin să dau dreptate acestor spuse. De ce?

Pentru că România viti-vinicolă are oameni frumoși. Pasionați. Sinceri. Oameni cu care poți discuta, de la care poți afla mai multe, pe care îi poți stima liniștit. România viti-vinicolă este o țară care crește de la an la an cu o progresie geometrică. N-am să fac referiri la cifre, investiții și alte nebunii, ci am să fac referire fix la orientarea unei normalități care pune țara pe hărțile importante în lume. Suntem producători de vin de la Cucuteni încoace. Suntem ce suntem și asta se vede de la an la an, de la târg de vinuri la târg de vinuri.

Sunt deseori întrebat cum de am ajuns în lumea vinului. Sau cum de am acest nou hobby.

Am ajuns datorită acestor oameni cu care m-am întâlnit ocazional la început, apoi voit și pe care i-am ascultat fascinat. Mi-au atras atenția și mi-au vârât microbul. Nu mă simt un naționalist, dar sunt un ahtiat al României viticole și al soiurilor românești. Suntem tot mai buni, mai atenți, iar în țara mea viticolă constat că oamenii învață foarte repede din greșeli. Nu e o lume perfectă, dar e una în care randamentul se vede cu ochiul liber. Suprizele frumoase apar de la an la an, hectarele de viță se-nmulțesc, investițiile la fel, turismul viticol pare că-și dă drumul, iar pasionații de vin par ca ghioceii primăvara.

Consumatorul pare că-și deschide pofta spre vin. Vinul reprezintă prima ușă către autorafinament. Odată ce înțelegi vinul, studiezi licoarea și-ți citești simțurile, crești atenția acordată consumului personal. Nu mai halești, mănânci. Nu mai bei, deguști. Nu mai consumi, savurezi.

Vinul cere timp. Cu treaba asta, părerea mea e că te ajută să te mai domolești din viteza cu care te plimbi prin viață. Asculți.

E un mare lucru să intri într-un grup al pasionaților de vin. Poate părea greu dar nu e așa.

Pe 17 decembrie apare încă un loc dedicat amatorilor și/sau pasionaților de vin. Odată cu el se lansează platformă on-line, o comunitate în care informațiile, sfaturile și părerile profesioniștilor vor face legătura între vin și cel interesat. Vinul e poveste, iar voci importante vor apărea.

Iar dacă tot am vorbit cu așa patos, am și o invitație pentru voi.

o nouă comunitate

Wanna join me? Am 5 invitații.

Cine dorește să mă însoțească e liber să își demonstreze intenția, dar cu rugămintea de a-mi răspunde la următoarea întrebare:

  • care ar fi primul moment în care ai descoperit cu adevărat vinul. Eventual și care ar fi el.

Timp pentru maturarea răspunsurilor: marți, 16 decembrie.