În Aliki cum cobori, ia calea ultimei terase. O cheamă Limanaki, iar acolo te așteaptă Stelios, Augustos și Michael.

Limanaki e afacere de familie. Povestea începe pe malul Egeei fix în 1832, când bunicul lui Stelios ridica cele 2 căsuțe care acum, lipite, dau sens terasei.

Bunicul lui Stelios plantează prima viță de vie Rhoditis (roditis) undeva prin 1900. Da, am auzit bine: 1900. E soi prefiloxeric, ce face parte din Vitis Vinifera și ajută la apariția ouzoului pe care Stelios îl produce anual pentru el și familia sa. Roditis este extrem de apreciat în Grecia, vine din Peloponez și în pofida capacității sale de a coace târziu, încă mai păstrează nivelul de aciditate ridicată în zonele cu climat cald, cum ar fi cele din Peloponez și Tesalia. Cred că și în Thassos.

– Cum se produce ouzo-ul?

– I’m speak no too much english. I’m old one. I speak more german.


Mă îndrept spre Michael care-mi spune că Roditis produce struguri de 4, 5 kilograme, au o culoare rozalie și că se culeg în octombrie. După stoarcere se distilează de 2 ori, ‘‘and then we made ouzo’’ E clar că m-a privat de secretul anasonului, când se pune și ce se mai folosește.


Sunt fascinat de via propriu zisă, care pe deasupra terasei are coarde mai groase ca mâna mea, iar la bază pare mai degrabă un copac. Cer voie să mă apuc de scara văzută-n curte și urc pentru a fotografia. Ei chicotesc în greacă,văzând un nebun ce fotografiază via de sus, îmbrăcat într-un short de baie.

Cobor și Augustos vine și-mi oferă un pahar de ouzo. Recunosc, am cam ignorat băutura asta, dar paharul servit a fost cel mai interesant de până acum. (și am mai discutat cu ceva păhărele). Să fi fost din cauza poveștii?

Stelios îmi zice râzând: come to show something! Și-mi arată o revistă de turism din 2000, în care se scrie de terasa familiei, însă sub poze apare numele vecinei, Alice.

Stelios

Beau ultima picătură și mai trag 2 poze. Îmi spune că el crede că are ‘the best octopus’ from the island, și că trebuie să-l încerc. Îmi aduc aminte că dis-de-dimineață pe când urmăream răsăritul din fostul port, am observat un domn ce bătea niște tentacule de marmură. Era el, lucrând pentru familie, la 7 dimineața. Are 78 de ani, copil, nepot, strănepot și terasa Limanaki. Face cel mai bun ouzo și pregătește cea mai bună caracatiță (9,5 euro).

Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri e un eveniment organizat de Foto Union cu sprijinul Bancpost,CosmoteFordPixelpediaBooking GreeceSamsung Galaxy S4Izvorul Cristalin.