Eu n-am mai ISCGHL de anul trecut de prin februarie. Mamă ce dor îmi era!

Dacă n-ai ISCGHL măcar odată-n viață, n-ai înțeles nimic din ea, chit că ești pe schiuri ori pe placă. Sau ești fan săniuș..Dacă m-apuc acum să înșir detaliile acestei stațiuni e ca și cum aș încerca să număr și să explic tresele și insignele de pe pieptul unui comandant militar rus. Sau nord-coreean.

ISCGHL e Monaco-ul schiului austriac. E o Ibiza cu zăpadă. Spate-n spate cu Elveția, ai fix 238 de km de pârtii în toată valea, asta dacă preferi schiatul relaxat. Dacă te grăbești, pârtiile se scurtează. Preferi downhill-ul  pe pârtii roșii înnegrite? Asta-ți aduce o reducere din lungimea totală ISCHGL oferindu-ți fix 178 de km. Crede-mă, n-ai timp nici într-o săptămână să-i acoperi. Vorba cântecului: relaxează-te.. Dacă poți!

Ce a fost nou în sezonul ăsta (2013-2014)? Tocmai o extindere și o premieră. Noul ‘tramvai aerian’ Piz Val Gronda E5, te duce pe o nouă pârtie de 3 km a văii Fimbatal și cu acces într-o zonă cu zăpadă-powder neeplorată anterior. Cool, nu?

Între timp încă se mai lucrează pentru cable-car-ul ce va asigura cea mai mare diferență de altitudine și va acoperi 1257 de m: Pardatschgratbahn. Pe asta însă o poți călca doar în sezonul următor.

Ce e mișto,e că la momentul în care scriam articolul ăsta erau 65 cm de zăpadă, un soare mirific, iar cele 44 de cabine funcționau toate, erau deschise 201 km de pârtie, iar cineva bea un Jagermeister de la mijlocul lor. Damn…

De cele mai multe ori apreciat, uneori chiar criticat, ISCGHL are doza de sarcasm înfumurat afirmat pentru că-și permite, asta declarând-o chiar prin motto-ul stațiunii: Relax. If you can.. 

Când ești cel mai tare entertainer, iar filosofia ta are ca primă regulă sintagma party-people, îți permiți. Iar când petrecerile apreskiurilor continuă până noaptea târziu și tu, ca organizator, îți asiguri fanii de 2 evenimente uriașe pe fiecare sezon, e clar că ești asumat. Mândru, dar respectat. Iar haterii, vorba lui SnoopDog, sunt doar ‘fans on denial’.

ISCGHL-ul concurează singur și câștigă evident cu cea mai înaltă scenă de aer liber din Europa: 2300 de metri. Pe dânsa au călcat o sumedenie de vedete (ce-mi place asta, zici că-s prezentator la TVR). De la Bon Jovi la Rod Stewart, de la Kylie Minoque la Katy Perry și de la Alicia Keys la Rihanna. Rihanna a venit când era mai puțin tatuată și încă neînghesuită de fostul-actual-viitor iubit.

Scena e dispusă cu fața către stația Silvretta care găzduiește la etaj Mountain Vip Club, un restaurant super exclusivist. La un pahar de vorbă cu Andreas Steibl, directorul cu plete blonde al regiunii Paznaun-Ischgl, îmi zicea că cel mai interesant artist al lor de până atunci era Elton John. Care a și prestat de două ori în viața lui acolo, și care, de frica elicopterului a urcat și coborât cu telecabina. De fiecare dată.

Elton înregistrează practic primul concert din Idalp, în 1995, iar astăzi, la 20 de ani diferență, organizatorii se așteaptă la un record, pentru că momentul se suprapune cu celebrarea celor 50 de ani de la construirea Silvrettei. Iar ca balul să fie bal până la final, Peter Reiner (Tourism Association Paznaun-Ischgl) împreună cu Hannes Parth (Silvrettaseilbahn AG) au negociat și convins un super artist: Robbie Williams. Confirmarea a venit de prin noiembrie, iar pentru că omul ocupă în prezent locul 1 în topurile muzicale germane cu noul său album ‘’Swinging Both Ways’’ și pentru că are un Guinness record pentru vânzarea într-o singură zi a 1,6 milioane de bilete pentru un concert, se pare că așteptările menționate mai sus au avut o bază reală.

Concertul a fost anunțat pentru orele amiezii, iar accesul s-a făcut, as always, pe baza unui skipass de minimum 2 zile. (în jur de 100 euro)

Despre show, undeva într-un articol viitor.

O experiență și o amintire mai mult decât plăcută prin amabilitatea Austria.info, BMW Romania și Olympus.