Nefericita situatie financiara a romanului de rand si timpul liber din ce in ce mai putin pe care acesta il are la dispozitie pentru a pleca in vacanta, a dus la aparitia unui nou “trend”, dupa cum spun agentiile, secretarele ANAT-ului cat si Stefan Lungu: turismul parazitar.

  • – Unde pleci in concediu?
  • La sora-mea in Franta. Apoi plec la un prieten in Anglia”

Acest turism se bazeaza pe oportunism, grade de rudenie, familii numeroase si prietenii excesive, cat si evident o inspirata lipsa a bunului simt”

  • “Pai da ca, fiind pus pe liber m-am dus la sora-mea in Spania unde am stat 3 luni” Andrei Plescu

In cateva cuvinte si mai pe intelesul tutulol, turismul parazitar inseamna sa te plimbi cu satra, vreme lunga pe la toate pilele si relatiile tale ce locuiesc pe alte meleaguri.

Nici agentiile de turism nu stau cu manutele in san si “de vreo doi ani acestea au conceput idei pentru pentru colaborarea cu transportatorii, ofertele fiind din ce in ce mai solicitante” mi-a soptit Traian Badulescu, secretarul general al secretariatului general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Imi zice ” Bah daca tinem cont de faptul ca aproximativ 65,69% dintre turisti nu mai practica nici un fel de turism, ca plecatu pana la Predeal nu mai e turism e chin, atunci clar ca trebuia sa ne reorientam.” Astfel ANAT-ul si-a dat mana in mana cu transportatorii, retelele de maxi-taxi locale si companiile de lowcost. Daca nu gasesti un bilet ieftin la IAMANENE Air, te vei pregati din timp pentru un bilet de tren sau autocar. E mai scump putin, dar face mult.Dai un ban si stai in fata pe toata calatoria. Iar la un drum de 22 de ore pana in Spania sau Italia chiar merita!

Turismul parazitar se imprastie cu o viteza de nesperat. Singurii exasperati sunt gazdele care nu-si mai incap in piele de nefericire intrucat cei ajunsi la destinatia de vacanta nu se mai dau dusi.

turismul parazitar sau
Aproape 78% din turistii “paraziti” de anul trecut s-au intrecut pe ei insisi, astfel incat perioada de “vacanta” a crescut cu 42% fata de 2009 si 2010. Pentru a raspunde cu aceeasi moneda, gazdele au recurs la schimbarea domiciliilor neanuntandu-si rudele, masura fiind insa nemultumitoare.

Doar ministrul de dezvoltare, blonzimea sa Elena Udrea are alta parere. “Turismul parazitar este un moft, ba chiar un important viciu al economiei romanesti”, spunea duminica ministrul Turismului si Dezvoltarii, intr-o pauza de shaworma.

Pana una alta si eu sunt adeptul acestei forme de turism, iar in luna august mi-am propus sa-mi parazitez 2 saptamani sora, pana la cel mai inalt grad de saturatie!