Un lucru este cert despe Summer Well, face ce face și în fiecare an adună zeci de mii de oameni la Domeniul Știrbey pentru trei zile de relaxare. O nimeresc mereu cu line-up-ul, nu dezamăgesc. Sau poate chiar sloganul lor, „Un festival ca o vacanță”, atrage. Este diferit de alte festivaluri, e mai pe chill, iar publicul se delectează cu o grămadă de activități care nu au legătură cu muzica neapărat. E mișto.

Anul ăsta a surprins. Și-a ieșit din zona de confort muzicală cu o a doua scenă, adusă de Red Bull Music, unde au răsunat genuri atipice pentru festivalul bucureștean. Genuri precum hip-hop, r&b sau grime. Nelipsiții Culese din Cartier au fost acolo, dar și două prezențe internaționale Lady Leshurr și Tsar B. De menționat este și Vlad Dobrescu care s-a ocupat de warm-up în prima zi pentru cele două artiste. Warm-up, care, apropo, i-a ieșit ca la carte.

Pe 11 august, Tsar B a dat startul. Plină de sex-appeal în mișcări, a făcut furori pe ritmuri electronice cu influențe orientale. Am reținut „Escalate” de la ea. Evident, materialul care a și propulsat-o.

A urmat Lady Leshurr. Tipa asta a zguduit festivalul la propriu. Nu știu dacă s-a mai întâmplat așa ceva la Summer Well, dar pentru publicul respectiv, care s-a prezentat la datorie în număr impresionant de mare, a fost exact ce trebuie. Această Lady a intrat pe Dead Prez – Hip-Hop, KRS – One – Sound of the Police, și Sister Nancy – Bam Bam. Ce să mai ceri? Publicul a explodat instant.

Lady Leshurr s-a lansat cu seria „Queen’s Speech”, niște freestyle-uri pamflet care iau în derâdere tot ce înseamnă cultura pop actuală. La Summer Well a trecut prin aprope toate episoadele din „Queen’s Speech”, antologia completa. Mișto să auzi peste o mie de oamenii cântând în cor „Brush your theeth” sau „I got the juice”, în timp ce MC-ul coboară în public și dă celor din primul rând câte un shot dintr-o mare sticlă de șampanie. A dominat publicul. L-a provocat la crowd control și un mosh pit așa cum trebuie.

N-am terminat. Duminica, pe 12 august, băieții de la Culese din Cartier au acaparat scena Red Bull Music cu un spectacol-manifest: #TotSatu’. Rând pe rând, fiecare trupă a luat cu asalt scena: Celula de Criză cu muzică „S.O.S pentru suflet”, un mix de melodii folclorice și balade puse pe beat-uri de hip-hop de la Fantome, Argatu’și Moș Martin, instrumente tradiționale românești la care au interpretat cei de la Hanu’ cu Bragă, urmați de Basska, cu o colaborare on the spot cu Micha, băiatul lui MC Bean, pe piesa „Orașul meu”. Folclor readus la viața de Subcarpați și Frații Grime cu beat-uri și freestyle-uri cu greutate. Cu #TotSatu’ pe scena Red Bull Music, băieții au încheiat cu piesa „Oamenii Mei”, finalul unei demonstrații de forță brută care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 5 ore! Seara s-a încheiat cu un crowd control de toată frumusețea: 38 de artiști au sărit la unison cu mulțimea de la scena Red Bull Music sub o ploaie de șampanie!

Good job Summer Well & Red Bull Music!