E destulă vreme de când n-am pășit în cel mai aglomerat locșor din capitala, vestita piață Obor. Lucrurile s-au mai schimbat puțin, a apărut o piață nouă, populată cu aceeleași fețe, zeci de mărfuri, mirosuri, culori și interese.

Am pus obiectivul de 17mm, am ales modul Aperture, un ISO 400 (din cele 8 posibile) și am tras o rafală. 16:9 pentru că m-am lipit de formatul ăsta și nu-l mai las din setare!! Mi-a fost greu să fotografiez oameni, fără să fiu invaziv. Poate și pentru că nu eram într-o stare optimă, fără răbdare, oarecum grăbit. L-aș ruga pe dom’ profesor, Vlad Eftenie, să ne spună cum face să convingă oamenii de rând să devină personaje în fotografiile sale. Eu n-am reușit.

Am înțeles că piața de pește e una dintre cele mai mari și ofertante din țară. Așa pare.

Părerea mea despre PEN e că vine cu un design oleacă mai puțin retro, așa cum ziceam și mai adineauri, e extrem de atractiv, finisat frumos cu o priză bună și pentru mâini XL. Același lucru ajută și la controlul rapid al aparatului, rotițele și butoanele de care ai nevoie fiind foarte bine așezate, ergonomia fiind de 10. Are o stabilizare bună pe 2 axe însă nu m-a coafat la un ISO mic (dorind un noise redus). Valorile ISO-ului nu fac o foarte mare diferență în calitatea imaginii.

Ecranul rabatabil ajută în momentele cheie, iar funcția touch-screen, focus&shot e genială.

Modul balans de alb personalizabil în mod Live-view îți oferă o cromatică diferită în funcțtie de natura fotografiei.

Îmi plac extraordinar de mult efectele pe care le poți da cu ajutorul aparatului, chiar dacă asta presupune o muncp mai puțină dedicată unui fotograf leneș. Nu trebuie făcut abuz de ele, dar unele poze, la un anume moment merită. Vezi Diorama, Grainy Film sau Dramatic Tone.

Compatibilitate cu obiectivele Micro Four Thirds si cu orice alt obiectiv dacă folosești, evident, un adaptor.

Over all, Olympus Pen E-PL5 e o jucărie #mirrorless ce merge folosită atât de amatori cât și de fotografii ligii A, oferind o platformă flexibilă, intuitivă, dar, mai ales, eficienta de lucru.

#mirrorlessme e o campanie F64.